Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals svanar flydde raketattack

Tusentals svanar samlades vid Tysslingen under helgen.
Men det hela fick ett tråkigt slut när några unga killar sköt raketer rakt in bland svanarna.
– Det blev totalt kaos, säger Helny Olsson från Närkes ornitologiska förening som var på plats och guidade vid Tysslingen när raketerna fyrades av.

Svanarnas ankomst till Tysslingen är ett säkert vårtecken. I helgen samlades omkring 4000 svanar vid Tysslingen och många människor hade kommit för att titta på svanarna. Men några unga killar som hade sökt sig till platsen på söndagseftermiddagen hade andra planer.

– Helt plötsligt hörde vi smällar och det blev väldigt oroligt bland svanarna. Sen såg vi hur det kom raketer mot svanarna som fick panik och trampade ner varandra. Och en del fastande i trådstaket.  berättar frilansfotografen John Hall som var på plats.

Raketbeskjutningen inträffade runt 14.30-tiden. Helny Olsson från Närkes ornitologiska förening var på plats och guidade vid Tysslingen när raketerna fyrades av.

- Det blev totalt kaos. Alla svanarna flög rakt ut i sjön, uppskattningvis 1500 fåglar lyfte och flydde. Varenda fågel försvann och det fanns ingenting kvar att se, säger hon.  

John Hall hann uppfatta att det fyrades av minst fyra raketer, men det kan ha rört sig om fler. Raketerna kom från andra sidan där tre unga killar stod.

– De gömde sig där. Sen när de insåg vad de ställt till med och att de var upptäckta flydde de från platsen, berättar John Hall.

– Det var säkert ett hundratal personer som kommit för att se svanarna. Folk blev besvikna och arga, säger hon.

Helny Olsson kan inte förstå hur någon kan komma på idén att skjuta raketer mot svanarna.

- Det är så grymt, så bedrövligt. Det kan röra sig om ett dumt upptåg bara, eller så kan det vara så illa att det är några som retat upp sig på fåglarna och deras läten.

Svanarna var tillbaka på platsen efter cirka tre timmar. Någon form av anmälan kommer troligtvis att upprättas, enligt Hans-Erik Karlsson, verksamhetsledare vid besökscentret i Tysslingen.

Efterlysning: Har du bilder från händelsen? Mms:a NA på 72019 eller mejla till [email protected].

Efterlysning:

Har du bilder från händelsen? Mms:a NA på 72019 eller mejla till [email protected].