Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tv-arkitektens förslag på kulturkvarter vann

Kulturkluster – så heter vinnarförslaget i arkitekttävlingen till ett helt nytt kulturkvarter på den nuvarande parkeringsplatsen intill det före detta Riksbankshuset och Konserthuset. Det är Wingårdh arkitektkontor AB.

-Det är jätteroligt. Det var 24 kontor som var kallade och vi var en av dem och vi blev utvalda att gå vidare, och det är jättekul att vinna, däger Gert Windgårdh.

I juryns motivering står bland annat: ”Tävlingsförslaget Kulturkluster visar på ett mycket övertygande sätt hur en byggnad kan bidra till att skapa Örebros kulturkluster…Kulturkluster visar ett småskaligt förhållningssätt i att hantera ett omfattande lokalprogram., men framstår samtidigt som ett storslaget arkitekturprojekt.”

Hur vill ni att örebroarna ska uppfatta det här?

-Jag tycker att folk ska tänka att wow, nu har vi äntligen fått ett utrymme där vi kan vara tillsammans utan att behöva betala en massa pengar. Ett ställe där man kan få hänga både inomhus och utomhus. En mötesplats för örebroarna utan att det kostar pengar, säger Gert Wingårdh.

Förslaget är en del i utredningen och visar att ett kulturkvarter är möjligt att skapa som inrymmer lokaler för Kulturskolan, Stadsbiblioteket, en multiscen, restaurang och bostäder. Nu överlämnas förslaget till kommunstyrelse och kommunfullmäktige för fortsatt beredning och beslut. Ett beslut om att gå vidare med projekt kommer troligen att tas efter valet i oktober

-Jag tycker det vinnande förslaget ger området ett rejält lyft. Det känns fräscht och modernt, men har samtidigt ett innehåll som kommer ge örebroarna fler möjligheter till upplevelser och aktivitet, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Här kan du studera det vinnande arkitektförslaget i detalj. (PDF)