Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tv-bedragare lurade 90-åring på 13000

En 90-årig kvinna i Örebro utsattes för ett bedrägeri vid lunchtid på tisdagen. Nu varnar polisen för gärningsmännen.

Det började med ett telefonsamtal till den 90-åriga kvinnan.

– Då ringde en man och påstod att det var fel på hennes tv och att de skulle komma och laga den, säger Peter Persson, vakthavande befäl hos polisen.

Kvinnan uppgav portkoden och inom ett par minuter knackade det på dörren. Männen gick in och stod en stund framför kvinnans tv.

– Efter ett tag gick de ut i köket där de tog fram en apparat och bad kvinnan att ta fram ett kort, säger Peter Persson.

Först tog 90-åringen fram sitt körkort men det nöjde sig gärningsmännen inte med.

– De hävdade att det krävdes ett kort med magnetremsa och då fick de kvinnans bankkort, säger Persson.

Enligt polisen hör kvinnan hur det plingar till i männens apparat och sedan bad de henne att skriva ned sin kod på en lapp. Männen lyckades ta ut 13 000 kronor från kvinnans bankkonto innan de lämnade lägenheten.

– Innan de går säger de till den gamla damen att hon måste sitta i soffan och trycka på någon knapp i en halvtimme, säger Peter Persson.

Kvinnan har lämnat ett vagt signalement på två män som bar mörka kläder.

– Inte någonting med speciella kännetecken så det är väldigt diffust tyvärr, säger Peter Persson.

Gärningsmännen är nu misstänkta för bedrägeri och polisen varnar för att de kan komma att försöka hos fler äldre personer.

– Det är framför allt äldre som de här siktar in sig på. Vi uppmanar folk att aldrig släppa in någon som man inte känner och kommer någon reparatör eller liknande ska man begära legitimation, säger Persson.