Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV-kanaler avkodades- länsbo stäms på miljoner

En Degerforsbo och en man från Växjö krävs på mera än tolv miljoner för att illegalt ha sålt och installerat avkodning för tv-kanaler.

De misstänks ha ordnat så att drygt 420 personer kunnat se sex olika kanaler utan att betala till kanalbolagen.

Affärerna ska ha pågått i drygt ett år. Männen åtalas för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning. Rättegången i Växjö tingsrätt är slut och dom meddelas i början av maj.

– Skadeståndskraven grundas delvis på den ekonomiska förlust företagen gjort. Men stor del är ersättning för skadan avkodningen inneburit. Bolagen hänvisar till förlust av kunder och extra marknadsföring för att försöka återställa, säger åklagare Henrik Rasmusson vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Männen anklagas bland annat för att ha sålt och installerat utrustning. Åklagaren hänvisar till att kanal-företagens sändningar bygger på villkorad tillgång mot betalning. Här har det i stället ordnats sändningar på illegal väg.

Växjöbon har under utredningen sagt att allt växte snabbt och att han själv var förvånad över inkomsterna. Han säger att han till slut började säga nej till intresserade.

Vid polisens tillslag beslagtogs mängder av utrustning, bland annat datorer, digitalboxar, hårddiskar, smartkort, kortläsare och annat. Allt begärs förverkat vilket innebär att männen inte får tillbaka något.

Vid rättegången hölls vittnesförhör med en man som berättade om avkodningsnätverket och vilket tv-utbud han kunde se. Förhöret var till för att visa omfattningen.

Som bevis hade åklagaren också bankuppgifter och fakturor, allt för att visa vad verksamheten gett.

Bolagens skadeståndskrav

Viasat AB: tre miljoenr

Canal Digital Sverige: 4,8 miljoner

ComHem: 1,6 miljoner

Tele 2: 2,5 miljoner

Boxer: 220 000