Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Så påverkas fiskarna av den extremlåga vattennivån i Hjälmaren

Artikel 4 av 10
Lågt vatten i Hjälmaren 2016-2017
Visa alla artiklar

– Hjälmaren är rent katastrofalt låg, säger Björn Eriksson, fiskare på ön Valen.
– Vattendomen är fel, den bör skrivas om. Den kan ju tolkas som att det är helt okej att sjön blir så låg, säger Hans Johansson, fiskare vid Göksholm.

Annons

Läs också: Nu måste vattenreserverna för örebroarnas dricksvatten säkras

Båten är liten – trots det slår motorns propeller i botten flera gånger när Hans Johansson kommer tillbaka in i sin hamn på Sandshagen, vid Göksholm.

– Ja, ni såg. Det brukar den aldrig göra annars, säger han när han lägger till.

I flera dagar har nu vattenståndet i Hjälmaren legat tretton centimeter under den lägsta nivå som tillåts i vattendomen för sjön. Redan för en och en halv månad sedan, den åttonde september, hade sjön sjunkit till minimigränsen i vattendomen. Trots det har inget gjorts för att hejda att Hjälmaren skulle fortsätta sjunka. Torkan och den varma sommaren kan ingen göra något åt, säger myndigheter.

Men många yrkesfiskare på Hjälmaren är kritiska till den inställningen, bland andra Hans Johansson, ordförande för Hjälmarens fiskarförbund där 34 yrkesfiskare ingår, Johan Nilsson, fiskare på Vinön och sekreterare i förbundet, och Björn Eriksson, fiskare på ön Valen.

– Vi fiskare påverkas kraftigt av det här låga vattenståndet. Våra hamnar, båtar och redskap är ju gjorda för andra nivåer, säger Hans Johansson.

– Det är rent katastrofalt, säger Björn Eriksson.

– Vi är vana vid att nivån skiftar - men så här lågt ska det inte vara.

– Vattendomen är fel skriven, den måste förändras, anser Björn Eriksson, precis som Hans Johansson.

NA har flera gånger de senaste månaderna skrivit om det rekordlåga vattnet i Hjälmaren.

Läs också: Vattnet i Hjälmaren sjönk snabbt i värmen

Vi möter Hans Johansson när han kommer in efter att ha vittjat nät och ska landa fisk, det är några lådor med stor Hjälmargös. Nu måste han lyfta upp fiskarna från durken på båten, upp till bryggan.

– Nu ligger båten 20-30 centimeter under bryggan – i vanliga fall ligger relingen 20-30 centimeter över bryggan. Då är det lättare att lasta över, säger han.

– Den andra båten vi har ligger på botten här vid bryggan. Vi kan inte få den intill, och då kan vi inte vinscha upp den så vi får den i bra arbetshöjd.

Så här laddar du ner NA:s nya app!

Varje gång den ska ut måste de skjuta ut den.

– Vi kan inte heller enkelt köra bara ut ur hamnen, vi måste ställa oss upp och lyfta upp motorn en bit och sen vända båten rätt. Det är ett nytt onödigt riskmoment, säger Hans Johansson.

Han pekar på några spikar han har slagit in i en stolpe vid bryggan senaste halvåret. Översta spiken visar vattennivån i våras. Den understa visar dagens nivå.

– 58 centimeter har det sjunkit sedan i våras, säger han när han mäter med tumstocken.

Björn Eriksson på Valen berättar hur han i år måste lyfta tonvis med fisk i lådor för hand. På grund av det låga vattnet kan han inte använda sin stora båt där han har hjälp av en vinsch.

– Nu får vi lyfta upp lådorna i hakhöjd och sen till bryggan, från den båt vi kan använda, säger han.

– Vi knäcker ryggarna på det här, säger han.

De som bor på Valen drabbas också med andra viktiga saker i vardagen.

– Vi inte få tyngre transporter hit ut, det är för lite vatten. Vi kan inte få hit slamsugen till avloppstankarna – ska det gå så långt att avloppet svämmar över och vårt dricksvatten förstörs?

– Vi kan inte heller få hit grusbilen för att grusa vägarna som vi skulle behöva.

– Vi bor på en ö, vi är helt beroende av vattnet. För oss är det vår infrastruktur som inte fungerar. Vattnet är för oss vad vägar är för er, säger Björn Eriksson.

Den vattendom som de båda kritiserar, liksom flera Hjälmarfiskare som NA talat med, tillåter att ett visst flöde tappas ur Hjälmaren österut, för att hålla uppe nivån i Eskilstunaån och flödet genom Hjälmarekanal.

– Nu får man tappa vatten ur sjön på våren och försommaren till dess att mininivån är nådd. Men ett torrt år som i år fortsätter ju vattnet sjunka även efter det, säger Hans Johansson.

– Jag skulle vilja ha en försiktighetsprincip inlagd i domen som gör att man slutar tappa ur innan mininivån är nådd, säger han.

Fakta om vattendom och Hjälmarens låga vatten

Vattenståndet i sjöar mäts i meter över havet. Enligt vattendomen från 1988 ska Hjälmaren inte sänkas lägre än 21,62 meter över havet. I flera dagar har den nu varit nere på 21,49 meter över havet, enligt SMHI:s mätningar. Det är den lägsta nivån sedan 1976 då vattenståndet var 21,46 meter över havet.

Men i vattendomen står att "sänkningsgränsen på 21,62 meter över havet får underskridas under långvariga torrperioder för att det lägsta tillåtna flödet i Eskilstunaån och Hjälamarekanal ska kunna hållas". Det är det som yrkesfiskarna kritiserar.

Hjälmarens högsta tillåtna nivå är 22,10 meter över havet. Medelvattenståndet är 21,83 meter över havet.

En vattendom fastställer hur vatten ska tappas ur en sjö, och inom vilka gränser sjöns vattenstånd måste ligga. Vattendomar fastställs av miljödomstolar.