Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två anlagda bränder vid Karlslunds herrgård – vittnen såg personer på cykel lämna området

Någon försökte på tisdagskvällen att bränna ned Karlslunds herrgård. En byggnad intill det gamla mejeriet förstördes i en annan brand. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Annons

Larmet gick ut klockan 19:34 och räddningstjänsten hade snabbt ett stort antal styrkor från både Byrsta och Örebro på plats. Ett uthus intill det gamla mejeriet nedanför herrgården var övertänt – det lät räddningstjänsten brinna ned till grunden. Byggnaden har använts som förråd och vedlager. Räddningstjänstens personal koncentrerade sig på att rädda mejeriet och sprutade vatten på byggnaden för att säkerställa att ingen gnista tagit sig in där.

Man fick också släcka en brand i själva herrgårdsbyggnaden.

– Någon verkar ha kastat in någon typ av brännbar vätska genom fönstret, säger Kenneth Cederström, inre befäl på Nerikes brandkår, till NA i inledningsfasen av räddningsarbetet.

Enligt uppgift har en del av interiören, bland annat möbler, i herrgården skadats innan branden kunde släckas.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Vi har vittnesuppgifter om att två personer på cykel ska ha lämnat platsen – vi vet dock inte om de är inblandade. Vi är naturligtvis mycket tacksamma för alla vittnesmål som kan komma in till oss, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl på Örebropolisen.

Se vår livesändning från Karlslund:

Det har under den senaste tiden varit en lång rad misstänkt anlagda bränder på olika platser i Örebro. Framför allt är det bilar som brunnit, men också byggnader. Sedan nyårsafton har det brunnit 23 fordon vid 18 tillfällen.

Rolf Jansson, tidigare fastighetsskötare vid herrgårdsområdet, säger att bland annat hembygdsföreningen hade mycket material i uthuset som brann ned.

– Man har ingen känsla för kultur, värdighet eller någonting. För några år sedan hade vi mycket skadegörelse genom klotter, men polisen gjorde en insats och stävjade det. Men nu blommar det upp igen. Jag är verkligen glad över att inte hela herrgården brann ned.

Läs också:

Brandchefen om kritiska läget: "Det är fullständigt onormalt, aldrig varit med om något liknande"

Polisen vädjar efter bilbränderna: Ta bilder och filma

Serie av bränder i kväll – flera bilar förstörda: "Med all säkerhet är de anlagda"

Här brinner ytterligare en av kommunens minibussar