Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två byar med tomtaroch hantverk i fokus

I både Ställberg och Sikfors är en av årets höjdpunkter julmarknaden. År 2010 är inget undantag. På respektive ort ser byalagen till att hålla liv i traditionen.

Annons

I år var stämningen så bra den kan bli. Vintervita marker och snöflingor utanför fönstren. En perfekt bakgrund till alla de hantverk som hör julmarknader till.

I både Ställberg och Sikfors fanns såväl handarbeten som smycken och vykort. Likaså hembakat bröd i olika former och smaker.

Speciellt för Ställbergs julmarknad är stompan – det tunna brödet som gräddas på plats och äts med smör och ost. En ren njutning enligt flera av de närvarande.

– Det är ju för stompans skull jag kom hit, sa en av besökarna.

I Sikfors var julgranen pyntad och tänd. I Ställberg fanns hundratals tomtar på rad, i väntan på ett nytt hem.

– Jag är svag för tomtar och lyckades fynda några stycken, sa Jeanette Edlund som besökte Ställberg.

Skillnaden marknaderna emellan torde endast vara storleken på lokal och antal försäljare. Besökare fanns i mängder på båda orterna – trångt, varmt och gemytligt blev det i både bystugan i Sikfors och i Folkets hus i Ställberg.

– Det är ju en tradition det här, sa Gunnel Larsson i Sikfors.