Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två cyklister åtalas efter krockar

På kort tid har två cyklister som krockat med andra cyklister i Örebro åtalats.
– En tillfällighet, säger Bernt Larsson som är chef för länets trafikpolis.

I januari åtalades en cyklist för att ha kolliderat med en annan cyklist i Varberga i somras. Och i går berättade NA om liknande olycka i Rudbeckstunneln som en annan örebroare har åtalats för. I båda fallen var olycksoffren kvinnor som blev rejält tilltygade.

Men det är bara en tillfällighet att de här åtalen har kommit med kort mellanrum. Det handlar inte om någon polissatsning på att utreda den här typen av olyckor.

– Nej, cyklister har inte särbehandlats, trafikregler gäller även för dem. Men att det är dålig trafikmoral bland cyklisterna råder det ingen tvekan om. Det ser vi dagligen på gator, trottoarer och torg, säger trafikpolischefen Bernt Larsson.

Det är ovanligt att cyklister krockar med andra cyklister eller andra fordon. För det mesta handlar det om singelolyckor när en cyklist skadar sig.

– De tar sig själva till akuten och någon polis är aldrig inblandad.

Däremot har antalet cykelolyckor i länet ökat om man tittar på statistiken. Men förklaringen är ett annat sätt att rapportera dessa olyckor. Tidigare kunde bara polisen registrera dem, men numera har även landstingen tillgång till det nationella informationssystemet Strada där dessa olyckor förs in.