Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två häktade för guldrånet på Drottningatan

Artikel 20 av 34
Guldrånet i Örebro
Visa alla artiklar

Den båda männen som misstänks för guldrånet på Drottninggatan i slutet på november häktades under fredagen.
– Jag vill i nuläget inte berätta vad det var som ledde oss till de här männen eller om det finns fler misstänkta, säger Anna Maria Larsson, åklagare.

Annons

Den 28-årige mannen som misstänks för guldrånet på Drottinggatan i slutet på november häktades mot sitt nekande på sannolika skäl.

– Han var inte på plats och han har inte gjort det. Jag kan inte yttra mig något mer om misstankarna, säger Joakim Johansson, försvarsadvokat.

Mannen häktades på den högre misstankegraden för det grova rånet. Misstankarna mot mannen gäller även grovt olaga hot.

– Det är ett fruktbud som befann sig utanför guldbutiken som utsätts för ett grovt hot i samband med rånet, säger Anna Maria Larsson, åklagare.

Domstolen gav åklagaren tillåtelse att belägga männen med restriktioner.

Den 19-årige mannen som även han misstänks för grovt rån häktades på sannolika skäl. Domaren ansåg att det trots mannens låga ålder fanns skäl för häktning eftersom att brottet är grovt.

Åklagaren har nu fram till 23 februari på sig att väcka åtal.

– Jag tycker att utredningsläget ser bra ut. Men jag tror inte att vi kommer att bli klar med utredningen inom två veckor. Det kommer dröja ytterligare innan vi kan ha en rättegång. Det kommer förmodligen bli åtalsförlängning eller omhäktning.

Den 28-årige mannen finns under ett 20-tal avsnitt i belastningsregistret. Senast dömdes han i december 2016 till nio månaders fängelse för bland annat grovt häleri.

Den 19-årige mannen fick 2014 ett strafföreläggande efter att ha kört en cross på en väg han inte var tillåten att köra på – men har inga domar på sig sedan dess.

Förhandlingarna skedde bakom stängda dörrar. Båda männen, som kommer från Stockholmstrakten, förnekar brott.

Bakgrund

Det var 28 november som fyra rånare körde in med en stulen Volvo i dörren på Dahlströms guld. De avfyrade skott både inne och utanför butiken. Guld för miljoner uppskattas ha blivit bytet. Minst två personer till, förutom de aktuella männen, tros vara inblandade i rånet.