Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två Impola i långloppsvärldscupen i vinter: ”I kampen om rosa tröjan”

Bill skulle satsa mot ”riktiga” landslaget. Bob var osäker. Men nu är båda bröderna Impola från Kopparberg klara för långloppsvärldscupen i vinter – i varsitt nystartat lag.

Inför stora rullskidtävlingen Alliansloppet i Trollhättan på lördagen har flera av de team som kommer att köra långloppsvärldscupen – där tävlingar som Vasaloppet och Marcialonga ingår – passat på att presentera sina lag inför vinterns säsong.

Och lite överraskande fanns två bröder Impola med och visade upp sig för pressen under veckan.

Bill, som kört tre säsonger för Team Exspirit, som lades ned i våras, kommer i vinter att ingå i Jörgen Brinks nystartade Brink Ski Team. Bill hade tidigare annonserat att han skulle satsa traditionellt i vinter, för att slå sig in i det svenska världscuplaget, men väljer nu alltså att fortsätta köra långlopp.

Och lillebror Bob, som radat upp toppresultat i de nationella långloppen de senaste åren, kommer att köra för Team Serneke, som är en fortsättning på det Örebrobaserade Team Skistart och som även efter namnsponsorbytet har kvar örebroaren Johan Kask som sportchef och åkare som Sara Lindborg i laget.

Brink Ski Team kommer till en början att bestå av bara Jörgen Brink, den trefaldige Vasaloppsvinnaen och VM-bronsmedaljören, och Bill Impola.

– Det känns riktigt bra med Bill. Det är en kille med hög potential. Vi är ett litet gäng, men jag tror att vi kan uträtta mycket trots mindre resurser, säger Jörgen till Längd.se.

Bob får Anton Lindblad, Oskar Kardin, Erik Melin Söderström och Rasmus Blom som lagkompisar, och lagledningen har höga mål för honom. ”Bob och Oskar, båda födda 1992, går in i kampen om Ski classics rosa tröja som går till bästa åkare under 26 år”, skriver teamet i ett pressmeddelande.

En tröja som Bill körde i under större delen av säsongen 2014/15, men som han till slut blev av med efter en sämre avslutning på säsongen som gjorde att han tappade till tredje plats i ungdomscupen.

Långloppsvärldscupen är i år större än någonsin och omfattar tolv individuella tävlingar och en lagtempoprolog.

Det börjar i schweiziska Pontresina i november och avslutas i finska Levi i april nästa år. Däremellan ska världscupen för första gången någonsin göra ett gästspel utanför Europa: I det 50 kilometer långa kinesiska Vasaloppet i Changchun, som sedan 2002 arrangerats av Gåvert Wååg från Kumla. Ett lopp Bob Impola lär känna till bättre än de flesta efter segern 2015.

Både Bill och Bob kommer att köra Alliansloppet i dag, lördag.