Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två knivskars på dansgolvet vid nattklubben Ritz - nu döms 22-åring till fängelse

Mitt under festligheterna på dansgolvet knivskars två personer på nattklubben Ritz i december 2015.
Nu har en 22-årig man dömts för grov misshandel till fängelse.

Annons

Det var den 18 december 2015 som en man plötsligt knivskar två andra peroner på dansgolvet inne på Ritz.

En av de drabbade på dansgolvet uppgav i polisförhör att han stod och dansade när han utan anledning blev knuffad och huggen med kniv i magen av en okänd man.

"Jag ser ingen kniv, jag fick inte ont från början. Det känns att han träffar mig men jag fattar inte att han har kniv", berättade mannen i förhör.

Ännu en man skadades när tumultet utbröt på dansgolvet. Mannen fick plötsligt ett knivhugg i benet.

Kniven som användes vid dådet låg kvar på dansgolvet och 22-åringen greps en kort stund senare.

Rättegången hölls först två och ett halvt år efter händelserna. Det har enligt domstolen sänkt bevisvärdet av vittnesuppgifterna.

"Det är förklaringen till att vittnena har förhållandevis dåliga minnesbilder från händelsen. Det här gör givetvis att värdet av deras uppgifter blir lågt", skriver tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten anser att den omfattande skriftliga bevisning som åklagaren visade upp under rätten ger starkt stöd för de båda knivskurna männens uppgifter.

Mannen själv har erkänt två fall av misshandel av normalgraden. Tingsrätten anser att polisutredningen har varit robust och ger ett stöd till mannens erkännande.

Det är enligt rätten ställt bortom rimligt tvivel att mannen är skyldig. Mannen fälls för grov misshandel efter knivhugget i magen på det ena offret.

"Det är helt klart mer tur än skicklighet att skadorna inte blev allvarligare än det nu kom att bli", skriver tingsrätten.

För knivhugget i benet på den andra mannen döms 22-åringen för misshandel av normalgraden,

"Även om misshandeln varit allvarlig anser tingsrätten vid en samlad bedömning inte att gärningen varit sådan att den ska bedömas som grov misshandel", skriver tingsrätten.

Knivdådet skedde innan straffen för grov misshandel skärptes och därför kan mannen inte dömas efter de nya reglerna. Tingsrätten tar hänsyn till att mannen var 20 år vid tillfället. Straffet blir fängelse i ett år och tre månader.

Mannen ska även betala skadestånd till männen med 31 900 kronor respektive 16 000 kronor.

Mer läsning:

Man åtalas för knivskärning på nattklubben Ritz dansgolv: "Jag blödde jättemycket"

► Tumult efter knivdådet i natt: "Det var väldigt rörigt"

► Ritz ägare: ”Tur att vakterna var snabbt på plats”