Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två månader för mordbrand i galleria

En 20-årig man har fällts för mordbranden i Galleria Oscar C på Kungsgatan i Örebro i april 2009.

Annons

Branden startade i en container i ett garage under gallerian. Garaget rökfylldes och elden orsakade även skador på ett tak på en byggnad intill.

I förhören med polisen erkände 20-åringen att han anlagt branden. Den före detta flickvännen och två kompisar pekade också ut honom som den skyldige.

Men i tingsrätten tog 20-åringen tillbaka sitt erkännande, vilket ledde till att han friades. Domstolen ansåg att uppgifterna från polisförhören skulle bedömas med försiktighet eftersom alla inblandade var berusade. 20-åringen har också en lätt psykisk problematik som tingsrätten vägde in i sin bedömning.

Nu har Göta hovrätt kommit till en annan slutsats. 20-åringens berättelse i polisförhören är så detaljerad att han får anses vara skyldig. Att han tog tillbaka sitt erkännande i tingsrätten är därför inte trovärdigt.

Straffet för mordbrand är lägst ett år om brottet bedöms som mindre allvarligt. 20-åringen kommer trots det undan med skyddstillsyn och två månaders fängelse. Orsaken är hans psykiska problem.

Men han klarar sig inte undan skadeståndskravet. 20-åringen får betala sammanlagt 150 000 kronor till fastighetsägaren och försäkringsbolaget.

Branden orsakade skador för nära 550 000 kronor.