Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två månader för mordbrand i galleria

En 20-årig man har fällts för mordbranden i Galleria Oscar C på Kungsgatan i Örebro i april 2009.

Branden startade i en container i ett garage under gallerian. Garaget rökfylldes och elden orsakade även skador på ett tak på en byggnad intill.

I förhören med polisen erkände 20-åringen att han anlagt branden. Den före detta flickvännen och två kompisar pekade också ut honom som den skyldige.

Men i tingsrätten tog 20-åringen tillbaka sitt erkännande, vilket ledde till att han friades. Domstolen ansåg att uppgifterna från polisförhören skulle bedömas med försiktighet eftersom alla inblandade var berusade. 20-åringen har också en lätt psykisk problematik som tingsrätten vägde in i sin bedömning.

Nu har Göta hovrätt kommit till en annan slutsats. 20-åringens berättelse i polisförhören är så detaljerad att han får anses vara skyldig. Att han tog tillbaka sitt erkännande i tingsrätten är därför inte trovärdigt.

Straffet för mordbrand är lägst ett år om brottet bedöms som mindre allvarligt. 20-åringen kommer trots det undan med skyddstillsyn och två månaders fängelse. Orsaken är hans psykiska problem.

Men han klarar sig inte undan skadeståndskravet. 20-åringen får betala sammanlagt 150 000 kronor till fastighetsägaren och försäkringsbolaget.

Branden orsakade skador för nära 550 000 kronor.