Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två Örebrostudenter stängs av

Två studenter vid Örebro universitet stängs av efter att ha fuskat.
En 25-årig kvinna stängs av i sex veckor och en 23-årig man i fyra veckor.

Kvinnan skrev en c-uppsats tillsammans med två studiekamrater. Men läraren fattade misstankar mot ett specifikt kapitel i uppsatsen. Bland annat fanns ett 30-tal tydliga likheter med ett tidigare examensarbete – och de tre studenterna informerades om att en anmälan om misstänkt plagiering skulle göras.

"Inspirationskälla"

De två andra eleverna berättade att det kapitlet var skrivet av den 25-åriga kvinnan – vilket hon bekräftade. Och hon medgav att ett kapitel i en annan uppsats hade fungerat som ”inspirationskälla” för henne, men att det inte var hennes avsikt att plagiera.

"Stort misstag"

Men efteråt, när hon har läst sitt eget kapitel, kan hon förstå varför det har uppstått misstankar om plagiat och att det är ”ett stort misstag som har lärt henne allvaret i att inte titta för mycket på andras uppsatser för inspiration” Hon stängs av från all typ av undervisning i sex veckor. Hon får inte heller delta vid prov eller liknande uppgifter under samma period.  

Identiska svar

Den 23-årige mannen fick misstankar riktade mot sig efter att han haft identiska svar som en annan elev i samband med hemtenta. 23-årigen erkänner att han kopierat sin studiekamrats examinationsuppgift – och sedan lämnat i den som sitt eget jobb.

Enligt 23-åringen har det inte handlat om någon form av samarbete, så studiekamraten går fri.