Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två svenska soldater dödade i Afghanistan

UPPDATERAD 23.35. Två svenska officerare, 31 och 28 år gamla,  dödades i Afghanistan på söndagen.
- Det känns oerhört tungt, säger ÖB Sverker Göransson.

Svenskarna sköts ihjäl väster om Mazar-i-Sharif klockan 11.03 lokal tid, enligt Försvarsmakten.

De dödade är kapten Johan Palmlöv, 28 år, från Sundbyberg och löjtnant Gunnar Andersson, 31 år, från Stockholm. Deras anhöriga är underrättade. Även en lokalanställd tolk dödades när den svenska patrullen besköts, och en 21-årig kontraktsanställd vicekorpral skottskadades i foten.

Sjukvårdsinsatser påbörjades på plats och soldaterna fördes sedan till fätlsjukhuset på Camp Marmal utanför Mazar-i-Sharif. Men deras liv gick inte att rädda.

- Mina tankar går nu till de stupades och den skadades anhöriga, säger ÖB Sverker Göransson i ett uttlande på försvarsmaktens hemsida.

Attacken inträffade fyra-fem mil väster om det svenska högkvartertet i staden Mazar-i-Sharif. Enligt uppgift till TT låg talibaner bakom attacken på svenskarna.

Svenska styrkor har blivit attackerade flera gånger den senaste tiden. Den 25 januari dödades soldaten Claes Joachim Olsson av en vägbomb som sprängde det fordon han satt i. Han tjänstgjorde i det norska försvaret men hade både svenskt och norskt medborgarskap.

Så sent som i går

var riksdagens talman Per Westerberg på besök hos den svenska utlandsstyrkan vid det svensk-finska högkvarteret i Mazar-e-Sharif. Med på resan var även riksdagsledamöterna Leif Jakobsson (S), Lars Lindblad (M) och Kerstin Lundgren (C).

– Vi lämnade den svenska bataljonen endast tjugofyra timmar innan vi nåddes av beskedet att två svenska soldater stupat och en skadats. Den tillförsikt över framtiden och djupa engagemang med uppgiften som vi upplevde under besöket överskuggas nu helt av den tragiska händelsen, och det besked de drabbade familjerna fått i dag. Våra tankar är med dem, säger talman Per Westerberg i ett pressmeddelande.

Försvarsminister Sten Tolgfors säger i ett uttalande:

- Det är med stor sorg som jag har tagit emot beskedet att två svenska officerare och en och lokalanställd tolk idag har stupat, samt att en svensk soldat har skadats i Afghanistan. Det är en stor förlust för Sverige.

Försvarsministern betonar att mycket lite är känt om det inträffade.

- Mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Jag beklagar djupt de anhörigas förlust, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

- Samtidigt vill jag uttrycka tacksamhet för den insats för fred och säkerhet, som soldaterna har gjort. Mina tankar går också till de drabbades kamrater i Mazar-e-Sharif. Det är viktigt att nu markera stöd för dem och den svenska insatsen, säger han.

Sveriges styrka i Afghanistan

Sverige leder sedan mars 2006 ett Provincial Reconstruction Team (PRT) i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. Ansvarsområdet omfattar de fyra provinserna Balkh, Samangan, Jowzjan och Sar-e-Pul.

Den sammanlagda ytan motsvarar ungefär en femtedel av Sveriges. I det svenskledda PRT:t ingår personal från Sverige och Finland.

Källa: Försvarsmakten