Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två vargar får skjutas

Två vargar i Örebro län får fällas under den kommande licensjakten 2011 varav en i södra delen av länet enligt Naturvårdsverkets beslut, det är en varg mindre än under senaste vinterns jakt. Totalt i hela landet får sammanlagt 20 vargar skjutas. Nytt för året är att vargjakt tillåts i Västmanlands län.

– Vi har valt att vara försiktiga i år och vi lägger oss på den lägsta nivå som forskarna rekommenderar, de anser att vid en tillväxt av vargstammen på 13 procent kan 18–20 djur fällas. Därför har vi valt att stanna vid totalt 20 vargar, säger Susanna Löfgren på Naturvårdsverket.

Jaktstarten är också senarelagd till den 15 januari, alltså nästan två veckor senare än fjolårets jaktstart. Det motiverar Naturvårdsverket med att det behövs tid för förberedelser för att få allt på plats inför jaktstarten, bland annat förbereder verket en SMS-service till jaktledaren där de ska få reda på när någon varg i länet eller området fälls och vad som är kvar av tilldelningen.

För att minska risken för skadskjutningar har Naturvårdsverket för 2011 också infört krav på att jaktledaren ska informera varje jaktdeltagare om riskerna för skadskjutning av varg och att endast skjuta rena sidoskott och endast mot stillastående djur. Hittills har runt 3 000 jägare anmält sig till vargjakten.