Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två vargar skjutna- jaktbrott utreds

Sedan den 2 januari har jakten på en varg pågått i Hasselforsreviret. I dag tycks två jägare i området ha lyckats skjuta varsin.

Länsstyrelsen har gjort polisanmälan, och en förundersökning har inletts. Brottsmisstanken är grovt jaktbrott.

- Av vad vi förstår nu så är det samma drev som skjutit två vargar, varav en är fälld och en är sårad, säger Torbjörn Carlson, polisens presstalesman.

Polisen har både utredare och tekniker på väg.

- Vi ska spärra av skottplatserna och vargarna ska omhändertas, och vi ska höra dem som varit ute på jakten. Det är mycket jobb som ska göras, säger Torbjörn Carlson.

En varg hade "öronmärkts" för Hasselforsreviret. Medan de andra vargarna sköts direkt när licensjakten inleddes den 2 januari, så har en sista tillåten varg återstått att skjuta här, senast den 15 februari.

Men i dag - ovetandes om varandra, enligt Länsstyrelsens pressmeddelande - lyckades alltså två jägare skjuta varsin varg samma förmiddag.

Den varg som är påträffad död sköts mitt i distriktet, strax söder om Åtorp mellan Laxå och Degerfors. Den fälldes klockan 11.30, säger Johanna Månsson Wikland på länsstyrelsen i Örebro.

Dessutom sköts alltså mot ytterligare en varg i samma distrikt. Den vargen befaras vara skadeskjuten, och har inte hittats än.

William Lundin är en av länsstyrelsens besiktningsmän som är på väg ut till Hasselforsreviret.

- Vi ska prata med skyttar och jaktlag för att få reda på vad som har hänt. Just nu vet vi inte mycket mer.

Vargjakten i Örebro län

2 januari kl 8.40 sköts länets första varg vid Gränsjön, cirka 8 km nordost om Hällefors. Vargen var enligt den preliminära rapporten en ung hanvarg, och den hittades på skottplatsen.

2 januari 10.05 blev en varg påskjuten i Småsjömarken, som ligger 3-4 km norr om Silvergruvan i Hällefors kommun. Vargen fortsatte över gränsen till Värmland, där den avlivades. Därmed räknades den till Värmlands läns vargkvot. Preliminära uppgiften är att det är en äldre hanvarg.

2 januari 13:55 sköts en varg vid Holmsjötorp, som ligger 3-4 km öster om Grythyttan, Hällefors kommun. Vargen hittades på skottplatsen, och är en äldre tik eller en fjolårsunge.

I dag, den 28 febrauri kl 11.30 sköts och dödades en varg i Hasselforsreviret, söder om Åtorp.

Ytterligare en varg befaras vara skadeskjuten. Enligt nya uppgifter skulle den ha skjutits redan vid 11-tiden.