Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvätt på entreprenadska spara pengar

Tvätten till de enskilda brukarna inom omsorgen ska läggas ut på entreprenad. Det sparar pengar och ska öka kvaliteten inom vården.

Redan tidigare har den kommunala omsorgen lagt ut städning i enskilda hem samt inköp av dagligvaror på entreprenad. Detta har enligt tf förvaltningschef Britt-Marie Strandahl fungerat väl.

Förvaltningens förslag att lägga ut även tvätten på entreprenad mottogs positivt av omsorgsnämnden som klubbade igenom det vid senaste nämndmötet.

Enligt beräkningarna ska förändringen spara omkring 222 000 kronor per år. Men det betyder också att hemtjänstpersonalen reduceras med motsvarande 2,8 tjänster.

Mindre antal personal ökar sårbarheten konstaterar Strandahl. För att personalen ska räcka till alla tider på dygnet kommer beslutet innebära att arbetsfördelning och scheman förändras samt krav på ökad flexibilitet och samarbetsförmåga.

Konsekvenserna till trots är ändå tanken att öka verksamhetens kvalitet eftersom de anställda framför allt ska ägna sig åt vård, omsorg och rehabilitering. Britt-Marie Strandahl säger att beslutet också höjer kvaliteten på utförandet av tvätten.

När tvätten kan läggas ut på entreprenad är ännu oklart. Först måste upphandling ske och den har nyligen påbörjats.