Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvätta bilen på rätt plats

Som vi alla vet, så ska man inte tvätta bilen på gatan eller på sin egna asfalterade garageuppfart. Ändå är det väldigt många av mina grannar som gör just det.

Men jag blev så glad idag, när jag ser någon som kört upp sin bil på gräsmattan, och tvättar den där. Då kan mikroorganismer ta hand om (nästan) alla föroreningar, istället för att de, helt orenat, går ut i Svartån. För det är, tyvärr, så det är med dagvattnet på många ställen.

Dagvatten är det som rinner av från tak och asfalterade ytor. På de flesta ställen rinner det ner i närmsta vattendrag, helt orenat.

Det är väldigt skadligt, speciellt för det som lever i vatten. Jordbakterier och svampar är mycket bättre på att ta hand om föroreningarna vi har på våra bilar, än vattenlevande organismer. Föroreningar såsom asfalt, däcksrester, metaller (från dubbar), olja och bensinspill och avfettningsmedel/tvättmedel. Avfettningsmedel ska vi nog undvika helt, även om vi är på gräsmattan eller gruset.

Sten Lang

Adolfsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel