Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tveksamt om vräkning minskar brottsligheten

Örebro kommun vräkte den kriminella grupperingen Romano från en fastighet i Mosås. Risken finns att problemet förflyttas och att de kriminella fortsätter att begå brott. – Jag tror inte att kriminaliteten är upphängd på tillgången till en lokal, säger Peter Springare på polisen.

Romano, med kopplingar till Bandidos, fick lämna fastigheten i Mosås sedan Örebro kommun gått in och köpt upp fastigheten i Mosås där grupperingen höll till.

Peter Springare, förundersökningsledare vid roteln för grova brott på polisen i Örebro, säger att den gängkonflikt som rådde i Örebro under förra året nästan är som bortblåst. En poliskälla sade till NA i början av sommaren att Romano inte längre finns kvar och att Black Cobra har krossats.

– Ja, som vi ser det utifrån de ärenden och anmälningar som finns så finns det inga grupperingar som är aktiva. Det är förhållandevis lugnt. Något gängkrig har vi definitivt inte, säger Springare.

Han tror däremot att de kriminella individerna kan komma att fortsätta begå brott även om kommunen har gått in och tagit över lokalen i Mosås.

– Man förhindrar att de har ett gemensamt ställe, men sen är det väl så att de här individerna inte slutar begå brott för det, säger Peter Springare och fortsätter:

– Bara företeelsen att ha tillgång till en lokal, jag tror inte att kriminaliteten är upphängd på det och att det är lokalen som är drivkraften. Men självklart blir det väl lugnt i närområdet eller i stan. Man flyttar nog bara problemet till ett annat ställe i så fall, säger han.

Enligt vad NA erfar var lokalen i Mosås där Romano höll till föremål för bland annat narkotikarelaterad brottslighet.

– Ja, det har nog varit mycket på ordningssidan för utvecklingspolisen eller närpolisen, där man har haft skäl att gå dit och haft kontroller av fordon. De har nog frekventerat den där fastigheten ganska mycket, kan jag tro, säger Springare.

Om metoden verkligen är effektiv är ovisst. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, säger att han inte känner till någon utvärdering av metoden.

– Det här är ett ganska bra exempel på att samhället gör massa insatser men man tar inte reda på om det funkar.

Lars Korsell, chef för Brås enhet för organiserad brottslighet, känner inte heller till någon utvärdering. Han tror inte att metoden är effektiv i brottsbekämpande syfte.

– Det är en väldigt liten del av den organiserade brottsligheten som har lokaler.

Samtidigt skapar gäng oro och många undrar varför ingen gör något åt saken. Korsell tror att i det syftet har metoden effekt. Att kommuner och myndigheter ger sken av handlingskraft.

– Men även om vi skulle ta bort varenda klubblokal så skulle det inte påverka narkotikamarknaden i Sverige, säger Korsell.