Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingas skriva om prov

I dag torsdag skriver niondeklassarna på Mikaelskolan i Örebro om en av delarna i det nationella provet i matematik. Superpedagogen Stavros Louca, känd från SVT:s ”Klass 9A”, misstänks ha hjälpt eleverna på ett otillbörligt sätt.

Beslutet som fattats av Mikaelskolans ledning är helt unikt.

– Vi vill inte att någon skugga ska falla över våra elever. Därför har vi beslutat att den aktuella provdelen skrivs om. Det har mig veterligen aldrig inträffat på Mikaelskolan, säger rektorn Elisabeth Brynje Starfelt.

Historien tog sin början måndag den 2 maj, tre dagar före det nationella provet i matematik.

Kändisläraren Stavros Louca återvände då till Mikaelskolan, där han under vintern coachat lärare och elever i SVT:s succéserie ”Klass 9A”, för att förbereda eleverna inför matematikprovet.

Genom att sammanställa ett stort antal tidigare prov delade han med sig av frågetyper som tidigare förekommit vid flera tillfällen.

När sedan det nationella provet skrevs den 5 maj visade det sig att elevanteckningarna är identiska med flera av provfrågorna.

– Jag fick indikationer om likheterna mellan elevers anteckningar och frågorna på provet via kontakt med elever och föräldrar, säger Elisabeth Brynje Starfelt.

Hur tror du anteckningar och frågor kan överensstämma så väl?

– Det vill jag inte spekulera i. Men jag har oerhört svårt att tänka mig att Stavros på något sätt medvetet skulle ha fuskat.

Universitetslektorn Katarina Kjellström har varit ansvarig för Skolverkets nationella prov i matematik sedan 1998. Efter att ha tagit del av elevanteckningar från förberedelsedagen och jämfört med frågorna på årets nationella prov kan också hon slå fast att likheterna är slående.

– Jag kan konstatera att det i anteckningarna förekommer så stora likheter med flera av provets frågor att det inte kan vara någon slump. I övrigt har jag inga kommentarer – den aktuella skolan och Skolverket får göra bedömningen av denna information.

Stavros Louca säger själv att han sammanställt ett stort antal tidigare nationella prov och presenterat frågor som kunde tänkas komma på årets prov för eleverna. Kan det ha varit så att han bara råkat pricka så rätt?

– Nej.

Du menar alltså att Stavros Louca på något sätt har tagit del av provet i förväg?

– Någon sådan bedömning kommer jag inte att göra, säger Katarina Kjellström.

Skolverket, som är ansvarig myndighet för nationella proven, har inte varit i kontakt med skolan.

– Vi kommer senare att göra en bedömning om vi ska gå vidare med detta, säger verkets informationschef Ann Charlotte Gunnarson till NA.