Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Twitterexperten: "Jag hade hängt mig själv högst"

Nyheten om Katarina Ekspongs fadäs spreds blixtsnabbt i olika sociala medier.
- Det är just dessa mediers snabbhet jag skulle ha utnyttjat i Ekspongs fall. Jag hade ”pudlat” på så många plattformar som möjligt, säger Emanuel Karlsten, journalist, föreläsare och twitterexpert.

Sociala medier, som Twitter och Facebook, har med ökande popularitet blivit en maktfaktor vad gäller informationsspridande – på gott och ont. Nyheten om att NA:s chefredaktör Katarina Ekspong råkat plagiera fotbollsskribenten Pelle Blohms text blev även den snabbt omskriven och vidarebefordrad på dessa medieplattformar.

Ny kraft

Emanuel Karlsten, som bland annat föreläser om hur man kan utnyttja sociala medier, pekar på de positiva följderna av ett ökat informationsflöde.

- Orden har fått ny kraft i de sociala medierna. En aspekt av det är en ökad transparens. En sådan här historia hade kanske aldrig kommit upp, men tack vare sociala medier tar massor av människor del av den, säger han.

Vilka faror finns med de sociala mediernas snabbhet?

- Det är ju givetvis när falska rykten, felaktiga nyheter eller olämplig information sprids. Det finns flera exempel bara från den här sommaren. En polis råkade skriva ”romskt utseende” i ett tweet, vilket efter massivt twittrande fick dras tillbaka.

Katarina Ekspong medverkade på måndagen i både Radio Örebro och Tvärsnytt, där hon förklarade bakgrunden och bad om ursäkt för sitt misstag. Emanuel Karlsten menar att hon bör gå vidare och göra en pudel i så många mediemiljöer som möjligt.

- I Ekspongs fall hade jag hängt mig själv allra högst på alla tänkbara plattformar, definitivt i de sociala medierna.