Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tydligt besked - Sixtens modell håller måttet

Mot Häcken sattes evangelium enligt Sixten på prov. Min slutsats – modellen höll.
Och en av hans mest trogna lärjungar såg till att uppdraget lyckades.

ÖSK-truppen kom hem efter utflykten till Kalmar rejält stukad. Dessutom med två givna startspelare som Bedoya och Porokara indisponibla. Lurigt läge när fjolårets mardrömslag Häcken väntade på Behrn. En och annan kanske vädrade oväntade alternativ. På pressläktaren spekulerades i möjligheten att få se 4–4–2.

Att vi aldrig lär oss.

För Sixten Boström är det ju 4–3–3 som gäller från nu och till evighet. Amen.

Det är Fotbollsveriges sämst bevarade hemlighet att Sixten Boström tror på sin spelmodell. Bergfast i övertygelsen. Mot spelskickliga Häcken gällde det alltså att hitta rätt komponenter för att få ÖSK-maskinen att fungera gnisselfritt igen. Erik Nilsson har mycket väl förtjänat en startplats, men i så fall hade modellen på mitten tagit stryk.

Boström valde i stället att lita på lagets lojale hjälpgubbe. Högerbreddaren Tommy Wirtanen som tidigare förtjänstfullt omskolats till ytterback blev nu evighetsmaskinen Bedoyas ersättare med den tydliga ordern: ”spring”!

Och Tommy Wirtanen sprang. Snabbheten visste vi fanns där. Nu visade han också uthållighet och en mer dold taktiskt ådra. Samspelet på högerkanten med Marcus Astvald var matchens behållning.

Nyförvärvet Paulinho fick chansen från start. Det tycker jag gav mersmak. ÖSK-anfallet fick ett mer tydligt hot i djupled. Brassen skar in i planen betydligt oftare än Roni Porokara som är en mer utpräglad kantspringare. ÖSK fick med sig fler spelare in i straffområdet än vi vant oss vid.

Dessutom fortsatte laget den positiva trenden att komma till många avslut. Precis som senast hemma mot Halmstad visade statistiken 15–14.

–29 skott mot mål. Det är borde åtminstone publiken tycka om, sa Sixten Boström på presskonferensen efteråt.

Jo visst är vi nöjda. Det är också en sanning att skjuter man inte blir det heller aldrig mål.

Häcken var inte dåligt. Tränaren Peter Gerhardsson pratade om hur nära det var att matchen fått en annan profil och syftade på Henrikssons chans redan efter en minut. Men Häcken är – precis som ÖSK – i år ett lag som fått krav på sig. Då är det lätt att prata om marginaler, att ha ett vackert spel men drabbas av kramp i avsluten.

Det är en sjuka som Sixten Boström och hans lag nu ofta hittar medicinen mot. Tala om inspirerande läge för ÖSK att som tabelltrea åka ner till Olympia och möta serieledaren Helsingborg på torsdag.

Vem som spelar lär vi få spekulera friskt i. Men ett är säkert: Sixtens modell består.

ÖSK-supportrarna manifesterade mot tv-bolagens hårda grepp om det allsvenska matchprogrammet genom att utebli från läktaren de första 20 minuterna. Det märktes. Och jag kan sympatisera med tanken men har svårt att se alternativen. Det handlar ju om pengar.

Jag hoppas i alla fall fansen såg Magnus Kihlbergs kanonmål på NA-tv när de kom hem. Och den viktiga detaljen att Wowoah i förspelet vågade vinna tillbaka en förlorad boll högt.

För övrigt anser jag det var rätt att återgå till Millencolins inmarschlåt. Om bara volymen höjs kan vi nog sätta punkt för den debatten...