Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla-Britt förverkligade sin dröm

Efter att ha arbetat i över 40 år som textillärare för barn har Ulla-Britt Sätter förverkligat sin dröm. Idag driver hon ett eget företag och utbildar vuxna i bland annat nålbindning.

Annons

Intresset för att sy och sticka startade redan när Ulla-Britt Sätter var liten.

– När jag gick i tredje klass så bestämde jag mig för att bli textillärare. Min mamma virkade och stickade mycket och min pappa var smed. Efter praktiska realskolan så läste jag till slöjdlärare i Malmö. Sedan började jag arbeta i Degerfors kommun. Där blev jag kvar i 31 år. De tio senaste åren har jag arbetat som textillärare i Lekebergs kommun.

Ulla-Britt Sätter är idag 64 år och förra året gick en dröm i uppfyllelse.

– Jag sade upp mig som textillärare efter över 40 år och startade ett eget hantverksföretag där jag håller kurser för vuxna. Jag kände att jag var färdig med skolan. Trots att jag inte vantrivdes i skolan en enda dag så saknar jag inte mitt arbete inom skolan.

Skillnaden mellan att undervisa barn och vuxna är att vuxna ofta är mer intresserade.

– I en skolklass är det kanske inte alla som gillar syslöjd, men de måste ändå lära sig. En del tror att de inte kan, men de kan mer än de tror, säger Ulla-Britt.

I stället för att lära barn att sy och sticka är det nu vuxna som hon lär bland annat nålbindning.

– Att det blev just nålbindning är för att det är det som folk har efterfrågat när jag har varit ute på hantverksdagar och hembygdsdagar och visat upp tekniken, säger Ulla-Britt.

Själv lärde hon sig nålbindning på en kurs hon fick i 55-års present.

– Jag blev fascinerad och jag är fortfarande fast efter nio år.

Ulla-Britt Sätter njuter när hon får handarbeta.

– Det känns bra när jag nålbinder, nålfiltar och tovar. Det är avkopplande. Jag tror att all hantverk är bra för själen. Det ger både avkoppling och stimulans. Jag mår bra när jag handarbetar och det känns bra när eleverna lyckas.

Ulla-Britt sitter ofta och handarbetar i sitt lilla hantverkstorp i Bäckatorp.

– Det är här jag håller mina kurser. Jag har precis satt upp tre vävstolar med mattvarpar. Tanken är att det ska vara öppet för allmänheten om någon vill komma hit och väva, säger Ulla-Britt Sätter.

Annons