Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ullersäter firade sin fiber med tårta

Äntligen har hela Ullersäter, inklusive utkanterna, fått sin fiber indragen efter flera års arbete. Det firades med tårta.

Det tog tid. Och mitt i allt blev det ungefär ett års stopp i och med stadsnätförsäljningen. Men nu är det klart konstaterade bybon Christofer Kärrdahl nöjd vid en samling på Ullergården i torsdags kväll.

– Äntligen!

Han redogjorde för turerna. Om hur tanken på fiber till trakten väcktes i och med att projektledare Anders Larsson sommaren 2012 drog igång arbetet med Bergslagens digitala agenda. Hur Kärrdahl samlade till bymöte i Ullergården samma höst och började ta in intresseanmälningar. Då, från början, handlade det om stadsnät och att såväl centrala som ”förortena” till Ullersäter skulle in där. Men det blev senare uppdelat och förorterna fick driva sitt eget fiberprojekt.

Våren -13 kom information om planerna på försäljning av stadsnätet, då sattes allt på "stand by" till dess att Telia tagit över.

– Det var en lång väntan, men våren 2014 kunde vi lämna en lista till Scanova med alla som vi skrivit avtal med, och så rullade det på.

Nu, ett år senare, är allt klart. De 31 av 40 fastighetsägarna i utkanterna av byn som velat ha fiberanslutning har fått det.

På plats vid firandet var kommunens landsbygdsutvecklare Christer Kallin, Åsa Lindin från länsstyrelsen och Anders Widegren, IT-chef i kommunen. De fick stort tack för hjälpen av Kärrdahl och byborna.

– Det är vi som ska tacka, kontrade Widegren. Sånt här kräver stort engagemang och det är tack vare dig det här blivit av. Jag önskar det fanns fler sådana i vår kommun.

– Tack för att ni finns, sa Kallin.