Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulrika Sandberg (S): Fler ska vara medskapare i vårt framtida Örebro

Nästa vecka tillträder jag som kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor i Örebro kommun. Jag ser med spänning och ödmjukhet fram emot den uppgift som jag nu fått förtroende för. Örebro har på bara några få år gått från en kommun som varit lagom till en plats där det mesta är möjligt. Vi har ett vitalt kultur- och nöjesliv, aktiva och modiga entreprenörer och en arbetsmarknad som utvecklas mycket starkt. Dessutom byggs mest bostäder i hela landet här i Örebro.

Fler i vår kommun har ett jobb att gå till, en bostad att flytta till och intressanta miljöer att ströva i. Långt fler ungdomar har idag ett arbete att gå till efter att väljarna gav oss Socialdemokrater sitt förtroende 2011. Men fler måste med i framgångsarbetet.

Politiker och kommunala tjänstemän kan inte besluta om engagemang och tillit. Men vi kan skapa strukturer och förutsättningar som understödjer det.

I flera av våra orter på landsbygden och i en del av våra större bostadsområden upplevs att service och utbud bli sämre istället för bättre. Avståndet till ett rikt liv med nya möjligheter känns allt större. Klyftan ökar mellan de som är med och de som känner sig lämnade utanför. Här är fler jobb, insatser mot kriminalitet och otrygghet samt satsningar på skola och utbildning förstås grunden – men det handlar också om en insikt om att vi gör det här tillsammans. Politiker och kommunala tjänstemän kan inte besluta om engagemang och tillit. Men vi kan skapa strukturer och förutsättningar som understödjer det. Som visar att vi ser människor och deras kraft som grunden i all utveckling som sker.

Vi har goda förutsättningar att göra mycket. Vi är ett av Sveriges bästa logistiklägen och vi har tilldelats priser för bland annat bästa miljökommun och bästa fritidskommun. Vi har ett urstarkt näringsliv och den senaste Nöjd Kund Index (NKI) mätningen visar att kommunen levererar kompetens, information och det bemötande på ett allt bättre sätt till företagen. Att Örebro kommun är en attraktiv kommun är viktigt för att företag ska våga lägga sina pengar och sin tid på att utveckla Örebro.

Vi ska se till att fler får råd att efterfråga en ny bostad, och vi ska se till att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden får jobb när staden utvecklas.

Att bryta bostadssegregation är kanske den övergripande största utmaningen, men också den svåraste. Det handlar om planering av blandade områden, vilket är ett långsiktigt arbete. Det handlar också om att göra det möjligt för fler att ha råd att efterfråga en ny bostad.Därför testar vi nu nya vägar för hur vi jobbar med markpolitik och hyressättningsmodeller i Örebro. Vi ska se till att fler får råd att efterfråga en ny bostad, och vi ska se till att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden får jobb när staden utvecklas. Därför ställer vi sociala krav vid upphandlingar. Därför ser vi till att långtidsarbetslösa också får jobb när vårt Örebro växer fram. Örebro kommun ska fortsätta att vara modiga samhällsbyggare som går före och driver utvecklingen.

Örebro kommun växer och runt 2020 kommer vi vara mer än 150 000 örebroare. Det ställer stora krav på oss politiker, men vi har visat att både är beredda och klarar av att hantera en kraftigt växande kommun genom utveckling och utbyggnad.

Framgång handlar om människor som utvecklar idéer, bryr sig om och som får en chans att bidra.

Det är i kombinationen av de hårda och mjuka frågorna som vi finner kraften och kittet i samhällsbygget. Framgång handlar om människor som utvecklar idéer, bryr sig om och som får en chans att bidra. Jag är helt övertygad om att ju fler som är medskapare och deltar i vår kommuns utveckling, desto bättre blir det för oss alla och då duger det inte att många lämnas utanför det arbetet. För mig är det en av samhällsbyggnadsområdets största utmaningar.

När vi ger människor och företag viljan, möjligheten och modet att växa och förverkliga sina idéer går utvecklingen åt rätt håll. Det är grunden för att vi som bor här ska kunna skapa vårt framtida Örebro tillsammans.

Ulrika Sandberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel