Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Under ständigt tryck

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Lufttrycket i en viss nivå är lika med tyngden av en lodrät luftpelare som sträcker sig från aktuell nivå och upp till atmosfärens övre gräns. Av denna definition förstår vi att lufttrycket avtar med höjden.

Lufttrycket anges i hektopascal (hPa), tidigare användes millibar (mb) och millimeter kvicksilver (mm Hg). Jämförelserna mellan enheterna är 1 hPa = 1 mb = 0,75 mm Hg. Vid havsytans nivå är medellufttrycket för hela jorden 1013,3 hPa. Lufttrycket avtar alltså med höjden och för att kunna jämföra lufttrycken mellan olika platser är det nödvändigt att reducera dessa värden till en och samma nivå, vanligen används havsytans nivå. När vi tittar på en karta över lufttryckets horisontella fördelning och ser ett minimum betecknas det med lågtryck och lufttrycksmaximum ett högtryck.

Det högsta lufttrycket som uppmätts i Sverige är 1063,7 hPa den 23/1 1907 i Kalmar och Visby och det lägsta är 938,4 hPa den 6/12 1895 i Härnösand. Lufttrycket förändras över oss då luften är i rörelse. En någorlunda jämförelse är olika vattennivåer på var sin sida om en sluss. Öppnas slussen så forsar vattnet från den sidan med högst nivå över till den lägre och snart så är vattenstånden lika. Nu är det inte riktigt så enkelt i atmosfären då olika faktorer som att jorden roterar påverkar luftens rörelse.