Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Underhållande är ordet"

Petteri NuottimäkiFörvänta dig det värstaAlfabeta

ROMAN. Det är inga höga tankar han går och bär på beträffande sina barn.

I ena stunden kallar han dem saccosäckar, för att i nästa likna dem vid geléklumpar.

 Han heter Matti och han kommer från Finland. Född någon gång strax före kriget kom han att flytta till Sverige vid sextiotalets början. Här blir han egenföretagare i insektsbranschen (?), men att landa i detta nya samhällsklimat verkar lättare sagt än gjort.

 Matti tycker att sjuttiotalets Sverige börjar bli förbryllande. Det är för mycket medbestämmande, för mycket plyschkläder. För mycket skägg. Lärare som kallar hans söner ”schyssta polare”. Det är inte som han föreställt sig en modern demokrati.

 Han växte upp mitt i finska inbördeskriget. Kommunistskräcken fick honom att lämna det gamla fäderneslandet. En modern demokrati ska uppfostra starka entreprenörer. Varför har sönerna och dottern så svårt att följa hans råd? Varför lägger de aldrig manken till?

Så får Matti ett läkarbesked – han kommer att dö. Han har cancer. Kanske har han ett år kvar i livet. I det läget väljer han att dela ut delar av sina tillgångar till barnen. Inte som allmosa, de ska göra rätt för sig. Få pengarna att växa. Den av er som bäst förvaltar hundratusen kronor, får överta min rörelse! I samma ögonblick ställs två konstnärssjälar och en notorisk spelare mot varandra.

En tragedi, kan man tycka, för alla ser ut att gå mot omedelbar bankrutt. Resultatet blir detsamma, vare sig de satsar på börsen, antikviteter eller på ett biljardcafé.

Matti hyser inte annat än förakt för sina tre barn, som alla tycks oförmögna att hantera pengar eller att tänka i kommersiella banor. Fast just här tar berättelsen ytterligare fart, som om det inte redan vore nog, på ett minst sagt överraskande vis. Ett fjärde barn dyker upp, (som alla trott varit dött) och med honom ett mobbningsincitament från barndomen, som bara har vuxit i styrka genom åren och som på sätt och vis är upprinnelsen till hela berättelsen!

Ja, Petteri Nuottimäkis debutroman är ingenting mindre än en lovsång till berättandets kraft och styrka, och hur elegant löser han det inte!

Som förlagsreklamen anger, detta är en hejdlös skröna. Petteri Nuottimäki, född i Finland men sedan länge bosatt i Sverige, skarvar här och överdriver där. Likafullt är det förbaskat bra.

 Som han själv antyder utgår han från sanningen. Det är i skarvarna och överdrifterna komiken uppstår. Underhållande är ordet.

Staffan Engstrand