Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underjordiska åkrar att skörda i Bergslagen

Annons

Lindesberg Jag läste ”En fossilfri framtid kräver nya gruvor” i NA 7 december. Jag bor i Bergslagen sedan många generationer. Mineraler ur berggrunden är en naturlig sak. Våra åkrar ligger under marken – som Selma Lagerlöf skrev.

Den fosforrika järnmalmen i Grängesberg var närmast värdelös innan thomasprocessen blev uppfunnen. Malmkroppen i Grängesberg är en av de väldigaste i Europa. När gruvan stängdes 1989, var brytning på 600 meters djup förberedd. Provborrningar visade då att mineraliseringen med liknande omfattning fortsatte djupare än 1 km. När spetsteknologi och investeringsvilligt kapital används, blir närmast värdelösa mineraliseringar värdefulla.

Stråssa i Lindesbergs kommun har under 1900-talet blommat upp två gånger, då investeringsmöjlighet och ny process-, eller ny brytningsteknik har samvarierat. Problemet? Lagstiftningen. Den ligger närmst ”nedsövd” sedan Gustaf Vasa. På 1500-talet ville staten få inkomster ur berggrunden. Bonden ägde sin mark, men det som finns därunder tillhörde kronan (=staten). Så är det fortfarande, men kronan låter numera vem som helst att skörda våra underjordiska åkrar. Det är problemet!

”Talesmannen för bergsmännen i Nora och Linde bergslager”

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel