Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undervisning i Bergfästet när Vuxenskolan flyttar in

Sedan årsskiftet har Bergfästet i Laxå nytt användningsområde. Dit flyttar nu Studieförbundet Vuxenskolan.

Bergfästet, som är Laxås biograf och som varit danslokal, rymmer stora och fina salar som nu får delvis nytt användningsområde.

I slutet av förra året drog Studieförbundet Vuxenskolans projekt ”Utveckling från dag ett”, i gång i Laxå i slutet av förra året.

Projektet syftar till skapa en helhetssyn på asylprocessen och förkorta etableringstiden för enskilda personer. I Laxå har drygt 60 personer hittills deltagit i kurserna.

– Jag är så glad över våra nya lokaler! Nu kommer våra stora undervisningsgrupper få bättre förutsättningar att lära sig svenska och samhällskunskap, säger Jeanette Ohlsson projektledare ”Utveckling från dag ett” i ett pressmeddelande.

Studieförbundet Vuxenskolan blev uppsagda från den lokal de hade tidigare i Laxå, men hittade nya lokaler tämlingen omgående.

– Det här är ju helt nyrustade lokaler. Det blir jättebra, säger Björn Brunnberg, verksamhetsansvarig för Studieförbundet Vuxenskolan i länet.

Han ser fram emot många nya möjligheter. Förutom undervisning i svenska och samhällskunskap för asylsökande kommer det vara traditionell studiecirkelverksamhet och föreningsverksamhet i de nya lokalerna.

Studieförbundet Vuxenskolans projekt ”Utveckling från dag ett” finansieras av Asyl- migrations- och integrationsfonden (AMIF) och startade i somras på flera orter i landet.

Projektet kommer att pågå fram till årsskiftet 2018-19. Huvudinriktningen är att ge omkring asylsökande undervisning i svenskundervisning och samhällskunskap. Deras studie- och yrkesbakgrund kartläggs samtidigt som de erbjuds arbetsfrämjande aktiviteter. I länet räknar Studieförbundet Vuxenskolan med omkring 1200 deltagare.

I Laxå har Studieförbundet Vuxenskolan inlett ett samarbete med Jessica Vidberg, enhetschef på Integrations- & arbetsmarknadsenheten och Maud Pettersson, integrationssamordnare på Laxå kommun, för att prova och utvärdera modellen i kommunen.