Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undervisning i Bergfästet när Vuxenskolan flyttar in

Sedan årsskiftet har Bergfästet i Laxå nytt användningsområde. Dit flyttar nu Studieförbundet Vuxenskolan.

Annons

Bergfästet, som är Laxås biograf och som varit danslokal, rymmer stora och fina salar som nu får delvis nytt användningsområde.

I slutet av förra året drog Studieförbundet Vuxenskolans projekt ”Utveckling från dag ett”, i gång i Laxå i slutet av förra året.

Projektet syftar till skapa en helhetssyn på asylprocessen och förkorta etableringstiden för enskilda personer. I Laxå har drygt 60 personer hittills deltagit i kurserna.

– Jag är så glad över våra nya lokaler! Nu kommer våra stora undervisningsgrupper få bättre förutsättningar att lära sig svenska och samhällskunskap, säger Jeanette Ohlsson projektledare ”Utveckling från dag ett” i ett pressmeddelande.

Studieförbundet Vuxenskolan blev uppsagda från den lokal de hade tidigare i Laxå, men hittade nya lokaler tämlingen omgående.

– Det här är ju helt nyrustade lokaler. Det blir jättebra, säger Björn Brunnberg, verksamhetsansvarig för Studieförbundet Vuxenskolan i länet.

Han ser fram emot många nya möjligheter. Förutom undervisning i svenska och samhällskunskap för asylsökande kommer det vara traditionell studiecirkelverksamhet och föreningsverksamhet i de nya lokalerna.

Studieförbundet Vuxenskolans projekt ”Utveckling från dag ett” finansieras av Asyl- migrations- och integrationsfonden (AMIF) och startade i somras på flera orter i landet.

Projektet kommer att pågå fram till årsskiftet 2018-19. Huvudinriktningen är att ge omkring asylsökande undervisning i svenskundervisning och samhällskunskap. Deras studie- och yrkesbakgrund kartläggs samtidigt som de erbjuds arbetsfrämjande aktiviteter. I länet räknar Studieförbundet Vuxenskolan med omkring 1200 deltagare.

I Laxå har Studieförbundet Vuxenskolan inlett ett samarbete med Jessica Vidberg, enhetschef på Integrations- & arbetsmarknadsenheten och Maud Pettersson, integrationssamordnare på Laxå kommun, för att prova och utvärdera modellen i kommunen.