Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung arbetsmarknad: Djursjukskötare

För att bli en bra djursjukskötare måste man vara glad och positiv, ha sunt förnuft och inte vara rädd för att hugga i.
- Det är själva grundförutsättningarna. Allt annat kan man lära sig under utbildningen, konstaterar Angelica Messa som sedan fem år tillbaka jobbar som veterinärassistent på ATG Hästkliniken i Örebro.

Att hon valt att jobba med just hästar är ingen slump.

- Jag började med hästar när jag var fem år och för mig har det aldrig funnits något annat, konstaterar hon.

Ville ägna sig åt djursjukvård

Vägen fram till det nuvarande yrket har varit krokig, men har hela tiden innehållit hästar. Angelica är diplomerad hästmassör och sadelinprovare och har jobbat som travtränarlärling, stallchef och lärare på naturbruksgymnasium. Dessutom har hon drivit eget rehabstall.

- Men efter att ha frusit i stallar och mockat skit i många år kände jag att jag ville göra något annat. Då kom jag på att det var djursjukvård jag ville ägna mig åt, berättar Angelica.

Hon har inte gått någon färdig utbildning till djursjukskötare utan har istället läst fristående kurser. Dessutom har hon fått utbildning på de kliniker hon jobbat på.

Som djursjukskötare gör Angelica ungefär samma saker för sina fyrbenta patienter som en sjuksköterska gör för sina tvåbenta. Hon tar prover, lägger om sår, röntgar, assisterar vid operationer och gör i ordning operationssalen före och efter operationer. Dessutom är det Angelicas och de andra djursjukskötarnas ansvar att se till att hålla rent i klinikens stall.

Två patienter i timmen

Arbetsdagarna börjar klockan åtta med en timmes telefontid. Då ger Angelica och hennes kollegor råd till oroliga hästägare och bokar in patienter.

- Efter nio är det hysteriskt här. Vi tar emot två hästar i timmen. Drar det ut på tiden med någon patient förskjuts hela dagen. Det är snarare regel än undantag att man får kasta i sig lunchen och jobba över för att hinna med allt. Men alla hjälps åt och man får hugga i där det behövs. Arbetsdagarna ser aldrig likadana ut, men det är det som gör att det här jobbet är så roligt, berättar Angelica.

Blev rejält sparkad

Som djursjukskötare utsätter man sig för stora risker.

- Hästarna är stora och tunga och det går fort när det väl händer något. Förra året blev jag rejält sparkad vid tre tillfällen. Det var jättejobbigt, konstaterar Angelica.

Att det är ett riskfyllt arbete syns dessvärre inte i lönekuvertet.

- Lönen är det absolut sämsta med yrket. Den är för bedrövlig med tanke på allt det jobb vi gör och allt det ansvar vi har. Jag hoppas verkligen att statusen på yrket kommer att höjas i och med att man nu gjort om och förlängt utbildningen till djursjukskötare, säger Angelica.

Trots att det finns en del baksidor med jobbet ångrar hon inte sitt yrkesval.

- Det här är så himla roligt. Man träffar olika människor och får en nära relation till både häst och ägare. Jag kan faktiskt inte tänka mig att jobba med något annat, avslutar Angelica.