Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung biodlare fick motta stipendium

Tioårige Ruben Ahnér från Askersund fick i går en annorlunda start på skoldagen i Närlundaskolan. Då fick han motta Ungdomens naturstipendium för sitt engagemang inom biodling.

– Jag är så tacksam och blev väldigt glad när jag fick veta att jag nominerats, säger Ruben Ahnér när han fått sitt stipendium på tisdagsmorgonen.

Stipendiet delades ut inför Rubens klasskamrater i 4A, av Vilt- och naturvårdskommitténs ordförande Mårten Blomqvist (S). Förutom ära och diplom fick Ruben också 10 000 kronor.

– En del ska jag använda till min biodling, och en del ska jag spara, säger han, medan han och klassen firar med kladdkaka och saft.

Ruben är yngst i Södra Närkes biodlarförening, och det var Eva Sääv från föreningen som nominerade honom. Ruben provade biodling 2012 och har därefter blivit allt mer intresserad. Nu har han egen utrustning, gör egen honung, bloggar om sin hobby och inspirerar sina klasskamrater.

– Det är jätteroligt. Det är bra för miljön, och så kan man göra egen honung, salva och en massa annat, förklarar Ruben.

Trots hård konkurrens var kommittén helt eniga.

– Biodling är oerhört viktigt. Ruben uppfyller alla kriterier för att få stipendiet, säger Mårten Blomqvist.