Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung ordförande i Unga allergiker

Hur tråkigt som helst att inte kunna vara med på fester eller kalas, att inte må bra efter ett biobesök eller turen i köpcentrat. Rickard Didic är bara tolv år men för en kamp för Unga allergiker.

I hela sitt liv har Rickard Didic levt med allergier. Bara drygt tre år gammal fick han sitt första astmaanfall. Detta är inget han minns själv, men mamma Anna-Lena har berättat. För Rickard är astma och allergier en del av vardagen, men långt ifrån oproblematiskt. Begränsningarna är många.

– Det är fruktansvärt mycket jag aldrig kan vara med på. Skittråkigt rent ut sagt!

Massor av folk har pälsdjur och blir omöjliga att besöka, kanske till och med att bjuda hem.

Vår och sommar tilltar bekymren. En instängd tillvaro kan vara enda alternativet. När alla klipper gräs. Rickard skakar på huvudet.

– Jag har ibland svårt att ta mig till matsalen i skolan eftersom jag måste ut och till en annan byggnad. Är gräset nyslaget får jag hålla andan och springa.

Att folk parfymerar sig har Rickard också problem med. För honom känns det som ett moln står kring människor och när han beskriver sin upplevelse använder han ordet stinker.

– Det kan vara knepigt att ta sig igenom ett köpcentra eller nå vissa delar i ett varuhus. Ligger parymavdelningen där måste jag ta en omväg.

Ett biobesök innebär också ett annat beslut.

– Jag vet att jag kan bli dålig. Får ta med det i beräkningen.

Trots alla hinder i vägen är Rickard en mycket aktiv person. Almanackan är fylld. Han vill ha många järn i elden, men det kräver också planering. Att vara ständigt på vakt har blivit en vana, men nu vill Rickard också försöka påverka sin omgivning. Sedan flera år är han medlem i Astma- och allergiföreningen i Bergslagen, men går nu ett steg vidare. Han har fattat ordförandeklubban i föreningen Unga allergiker Bergslagen och hoppas kunna göra skillnad.

– Förhoppningen är att ordna kul saker för barn och unga med allergier. Tillställningar där det är allergikernas villkor som gäller. Det ska vara fritt från parfym- och rökdofter men även djurepitel.

Förståelse finns bland många icke drabbade, men kunskapen brister ofta. Obetänksamheten kan vara stor. Rickard berättar massor av episoder han varit med om.

– Vid ett tillfälle kom jag inte in till en möteslokal, för precis utanför ytterdörren stod två personer och rökte.

Att gå fram innebär att utsätta sig för röken, att säga till är inte helt enkelt.

– Folk tänker kanske på att använda oparfymerat tvättmedel, men tillsätter mjukmedel... Då är det kört iallafall.

Genom föreningen Unga allergiker hoppas Rickard kunna vara med och sprida kunskap och göra varadagen för sig själv och alla andra allergiker lite enklare.

Unga allergiker

Ett ungdomsförbund för medlemmar 7-29 år med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Lokalföreningar finns i hela landet som knyts samman med styrelse och kansli på riksnivå.

Visste du att många dofter är luftburna? Som doften från apelsin, parfym och nötter.

Spår av nötter från en öppnad påse kan färdas upptill 30 meter. En allergisk person kan reagera på 1/2000 av en jordnöt - och har inte ens ätit av nöten själv. På liknande sätt kan människor reagera på parfymer och citrusfrukter.

Källa: Unga allergiker