Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung takläggare prisas

För fyra år sedan övertog Henrik Bark sin pappas företag. Nu belönas Henrik med utmärkelsen Yngsta gasell-företagare i Örebro och Västmanland län.

Henrik var bara 25 år när han övertog Takskifferspecialisten i Grythyttan. Hans far, Georg Pettersson, hade avlidit i lungcancer.

– Jag fick en tuff start som företagare. Pappa blev sjuk på våren och gick bort i september samma år. Egentligen hade jag inte tänkt att överta hans företag. Jag skulle inte ens bo i Hällefors sade jag klart och tydligt när jag var yngre, men någonstans har det ändå alltid funnits med mig att jag ska överta bolaget, berättar Henrik.

För att få utmärkelsen Gasellföretag av tidningen Dagens Industri så ska företaget bland annat ha fördubblat sin omsättning på en treårsperiod. Utvecklingstakten på Takskifferspecialisten har gått spikrakt uppåt. 2006 omsatte företaget 6,1 miljoner kronor. 2007 9,2 miljoner. 2008 14,5 miljoner och 2009 19,8 miljoner.

Henrik är utbildad dataingenjör. När han tog examen 2004 började han dock jobba som takläggare i pappas firma i stället.

– Det fanns inga andra jobb och takläggningsjobbet både kunde jag och trivdes med. Jag har sommarjobbat sedan mitten av 90-talet som takläggare.

I dag arbetar 17 personer på Takskifferspecialisten. Företaget finns i gamla brandstationen i Grythyttan, men flyttplaner finns. En bit bort, mittemot skifferverket intill Lokavägen, ska Henrik bygga ett stort kallförråd.

– Tanken är att vi längre fram även bygger verkstad och kontor och flyttar hela företaget dit.

Åren som företagare har varit lärorika och hela tiden lär sig Henrik mer och mer.

– Jag var trots allt yngst i hela arbetslaget när jag blev plötsligt chef här. Men jag har verkligen fått bra stöd och vi jobbar hela tiden för att utveckla företaget, bli ännu bättre och ännu mer effektiva.

Henrik ser till att alla arbetsuppdrag flyter på, sköter kundkontakter, tittar på jobb, går på byggmöten och besiktningar.

– Men jag ser till att vara med och lägga tak i bland också så att jag håller kvar den kunskapen.