Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga författare på skrivarverkstad

Påsklovet till trots lyste flitens lampa under några timmar på Kumla bibliotek. Författaren Tomas Dömstedt hade kommit dit för att dela med sig av tips och idéer på hur man som ung kan utveckla sitt skrivande.

Annons

Det var ett mycket engagerat gäng tjejer som samlats till skrivarverkstaden, en aktivitet under påsklovet som snabbt blev fullbokad. Så även om det främst var Tomas Dömstedt som skulle ledsaga deltagarna, och inte tvärt om, så passade han på tillfället att förhöra sig om deras åsikter.

– Vad tycker ni om öppna slut, där läsaren lämnas med egna funderingar? undrar Tomas Dömstedt.

– Det är mest irriterande, man känner sig nästan lurad på ett kapitel, säger en tjej och får medhåll av Tomas:

– Det är nog oftare författaren än läsaren själv som uppskattar att göra så. Jag föredrar personligen att försöka knyta ihop slutet.

Tomas skrev mycket redan som 10-åring, men var närmare 40 år innan han debuterade. – Jag trodde jag var sent ute, men faktum är att medelåldern för debutförfattare ligger kring 40 år.

Det visar sig att det bland tjejerna finns de som redan skriver böcker. 15-åriga Karolina Eckerwall har på Författarnas bokförlag gett ut fantasyboken ” Chelat, Tidsresarnas profesia”.

– Vad läsaren i allmänhet tycker om den är lite svårt för mig att veta, men släkt och vänner har berömt den mycket. Och jag är själv också nöjd, säger Karolina Eckerwall.

Även 12-åriga Hannah Hayes skriver på en bok. Hon har anammat ett av Tomas Dömstedts skrivtips: att använda sig av egna erfarenheter.

– Huvudpersonen är en tjej som blir retad i skolan. Hon blir retad för att hon har märkeskläder. Dit hon och hennes familj flyttat på landsbygden anses inte märkeskläder som något viktigt, säger Hanna Hayes som då hon började i en ny skola i Örebro upplevde hur de andra i klassen grupperade ihop sig mot henne.

– Men det går bättre nu. Jag har hittat ett par tjejer som jag hänger ihop med.

Alla tjejerna verkade uppskatta skrivarverkstaden mycket.

– Det är något helt annat att skriva på egen hand, mot i skolan då allt man lämnar in ska betygssättas. Det blir inte lika rolig då, säger Karolina Eckerwall.

I lördagens NA: Läs om vilka skrivtips som Tomas Dömstedt gav till deltagarna