Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga i Oxhagen: Vi ville hämnas på polisen

Torsdagskvällens händelser i Oxhagen kom som en direkt följd av bråket vid Västhaga, då bland annat två 16-åringar greps. Det säger ungdomar i Oxhagen till NA.

 – Polisen kan inte stoppa ett bråk genom att gå in och bråka själva. Det är som att försöka släcka eld med bensin, säger en av de inblandade.

– Polisen sa till media att de hade gjort allt rätt under bråket. Det stämmer inte. Men det är ingen som hör vår röst om vi inte gör upplopp.

De är unga killar som går på högstadiet och gymnasiet.  Några var själva inblandade i gårdagens bråk, andra bara känner folk som var med. Trots att de själva eller deras vänner ställt till med oroligheter tycker de inte att de bor i ett otryggt område.

– Ingen behöver vara rädd i Oxhagen, och jag har bott här i hela mitt liv.

I stället ser de torsdagskvällens stenkastning och vandalisering som ett sätt att ge igen på polisen. Bakgrunden är slagsmålet mellan två ungdomsgäng i onsdags, med ett 40-tal inblandade ungdomar från Sydnärke respektive Örebro.

– Det är på grund av det som hände på McDonalds. De misshandlade våra kompisar, drog in dem i bilen. En skjutsade de ut i skogen i Lillån och släppte där. Han hade ingen aning om var han var.

Att samlas och skapa oro ser de alltså som en hämndaktion, direkt riktad mot polisen.

– Polisen ska också bli lite störda ibland, säger en.

De berättar också att det kom ut vuxna och föräldrar under tiden oroligheterna pågick.

– Klart att de gjorde. Tror ni inte att våra föräldrar bryr sig om oss?

– Men de kunde inte säga så mycket, för de visste ju inte vilka som hade gjort vad.

I dag fredag skiner solen över Oxhagens centrum, där tulpanerna har slagit ut i rabatterna. Barn i olika åldrar cyklar runt i det fina vädret, och föräldrar går in i affären och köper glass. Samtidigt märks gårdagen tydligt: Glasmästaren håller på att byta fyra sönderslagna rutor på Familjecentralen, saneringsfirman kommer för att ta bort klottret från husväggen till den blivande fritidsgården och snart ska den svartbrända containern transporteras bort. Precis när NA ska åka tillbaka till redaktionen kommer också en polispiket körande på gångbron, i långsam takt med uppdragna rutor. Det får allt att liksom stanna upp. Ungdomarna cyklar runt och samlas i klungor, cyklar runt igen. Blickarna följer polisbilen, och det uppstår en spänning som nästan går att ta på.

Redan i slutet på maj är det meningen att fritidsgården ska öppna i Oxhagen.

– Jag tror att det kommer att bli mycket bättre, de får mer att göra, säger handlaren Shaho Kerim.