Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga män åtalas för grov våldtäkt – ska ha slagit och bränt kvinnan med en cigarett

De ska ha slagit, våldtagit och bränt kvinnan med en cigarett.
Nu åtalas två unga män för en grov våldtäkt i Örebro i somras.

Duon anhölls och häktades i slutet av november, sedan polisen fått svar på dna-analyser från NFC (Nationellt forensiskt centrum). Åklagare Pia Åsberg har nu åtalat männen, 22 och 19 år gamla, och spermaspår och dna utgör viktig bevisning.

– En del spår går till en av dem, en del av dem till den andra, säger Pia Åsberg.

Våldtäkten ska ha ägt rum i kvinnans lägenhet den 10 juli efter att hon kommit i kontakt med männen via en kompis.

– De (offret och männen) känner i princip inte varandra innan det här händer, möjligen att de känner till varandra. Hon kommer i kontakt med de här männen genom kompisen, berättar Åsberg.

Hon bedömer gärningen som ett grovt brott eftersom det, enligt henne, är två personer som förgripit sig på kvinnan.

Männen nekar till brott men enligt åtalet ska de gemensamt ha våldtagit kvinnan - som befann sig i en särskilt utsatt situation på grund av att hon sov och var berusad. De ska även ha använt våld genom att bland annat utnyttja sin kroppstyngd.

När kvinnan försökte fly från lägenheten ska hon ha misshandlats av 22-åringen. Han slog henne flera gånger i ansiktet och brände henne på låret med en cigarett. 22-åringen åtalas därför även för misshandel.

Under rättegången kommer en grannkvinna berätta om hur hon hörde skrik från lägenheten och att en kvinna yttrat: ”Jag vill inte göra det”. Grannen ska även vittna om att kvinnan haft bråttom att lämna lägenheten.

Ett annat vittne är en person som jobbade på ett ställe i närheten av bostaden dit kvinnan lyckades fly.

– Där fick hon hjälp att ringa polisen, säger Pia Åsberg.

Ytterligare vittnesmål, fotografier och ett rättsmedicinskt yttrande om kvinnans skador utgör också bevisning i målet.

Rättegången kommer att hållas den 20 januari i Örebro tingsrätt. Om männen fälls riskerar de att dömas till mellan fyra och tio års fängelse.