Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga politiker hotas i sin vardag

 
Val 2014
Visa alla artiklar

En har fått brev med hakkors, en annan har blivit kallad fascisthora. Flera ungdomspo litiker i Örebro har blivit utsatta för hot i sin vardag.

I går berättade vi om Lovisa-Teolinda Petterson (KDU) som fått hotbrev på Karolinska skolan. Dessutom ska någon ha tänt på skåpet och hela skolan fick utrymmas. På fredagen hölls en EU-debatt på Risbergska skolan där företrädare för de politiska ungdomsförbunden hade samlats.

Många slöt upp kring Lovisa-Teolinda och visade henne sitt stöd. En av dem var SSU:s distriktsordförande Disa Chrapkowska som går på samma skola. Men trots hoten är det ingen av dem som funderar på att sluta jobba politiskt.

– Nej, det stärker mig mer än det trycker ner mig, säger Lovisa-Teolinda Pettersson. Jag har varit i skolan lika mycket som tidigare och på tisdag ska jag vara med i en debatt på Karro.

Men att någon

tände eld på hennes skåp har tagit hårt.

– Elden kunde ha blivit större än den blev. Och det jag mår mest dåligt av är att även andra kunde ha råkat illa ut, säger hon.

Andra som också blivit utsatta är Cecilia Ronsten. Hon är ombudsman för Ung vänster i Örebro och Västmanland.

– Jag var tidigare aktiv i Borlänge och där finns det många hardcore-nazister. Jag har fått anonyma hot och brev uppsatta på min dörr med hakkors på.

Emil Rissve som är ordförande för Liberala studenter i Örebro har också blivit hotad.

– Jag blev utsatt i en flash-backtråd för två år sedan. Jag skrev ett blogginlägg om invandring och efter det var det de som skrev att jag skulle bli våldtagen och misshandlad.

Efter det slutade han blogga.

Emma Sandkvist är ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund i Örebro. Hon har fått flera hot, både på mejl och telefon och bland annat blivit kallad fascisthora. Hon har också blivit utsatt för stenkastning när hon varit och talat på skolor.

Hade du räknat med att sånt här kunde hända när du engagerade dig politiskt?

– Jag var medveten om att det finns hot mot politiker men inte räknat med att det skulle vara i den här utsträckningen. Det är ju något varje dag, säger hon.

Oskar Svärd (MUF) och Amanda Höjer (CUF) har också märkt av det hårda debattklimatet.

– Det är ju inte så kul att höra: ”Du ska dö”, säger Oskar. Jag vill ju ha ett tolerant samhälle men då vill jag att andra respekterar mig också.

Andra ungdomspolitiker har haft det lättare. Arvid Hanell från Grön ungdom har till exempel aldrig stött på några hot.

– Jag har blivit kallad hippie en gång, det är allt, säger han och ler lite.

En av fem politiker hotas

En av fem politiker har utsatts för brott eller liknande – totalt 1 721 förtroendevalda.

Det visar Brottsförebyggande rådets ”Politikernas trygghetsundersökning 2013”.

Nära 14 000 or­dinarie ledamöter i Sveriges riksdag och fullmäktige – kommuner, landsting och regioner – har fått frågor om trakasserier, hot och våld under 2012.

Majoriteten av de utsatta förtroendevalda utsattes flera gånger under 2012, endast en femtedel utsattes en gång. Yngre förtroendevalda var mer utsatta än äldre.

Utsattheten består främst av hot och trakasserier.