Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga rekryteras till kriget i Syrien

De ska ha lovats en plats i paradiset. Unga män i Vivalla uppges nu ha rekryterats för att strida i Syrien.

 Polisen, de boende och företrädare för Örebro Moské. Alla har fått samma information – att unga män i Vivalla rekryteras för att delta i striderna i Syrien.

– De lovas en plats i paradiset för sig och sina släktingar, säger Marwan.

Tillsammans med en kvinna berättar han för NA om hur fem unga män nyligen rest till Syrien för att kriga.

Åsikterna om att delta i striderna är vitt skilda och med rädsla för sina anhöriga vill de inte figurera med namn i tidningen. – En del tycker det här är bra och andra, som vi, tycker att det är förskräckligt, säger Zeena.

De fem unga männen har sitt ursprung från Somalia men har levt större delen av sina liv i Vivalla.

– Några av dem är födda här och flera av dem är studenter vid universitetet, säger Marwan.

De vill uppmärksamma föräldrar och familjer på problemet.

– Vi vill att myndigheterna ingriper innan fler åker ner, säger Zeena.

De fem unga männen uppges vara 20 till 24 år gamla och ska inte ha någon personlig koppling till kriget i Syrien. Hos polisen i Vivalla har man hört talas om att rekryteringen pågått.

– Vi har nåtts av samma information men jag kan inte bekräfta att någon åkt dit, säger Fredrik Malm, gruppchef vid polisen i Vivalla.

Vem som står bakom rekryteringen vet varken polisen eller de personer som NA talat med.

– Men faktum är att någon hjälpt dem ekonomiskt. Det här handlar om arbetslösa och studerande unga män. De har varken pengarna eller kontakterna att åka ner själva, säger Marwan.

– Dessutom har de själva ingen anledning att åka ner. Syrien är inte deras hemland, säger Zeena.

Hon berättar att hon vänt sig till Säkerhetspolisen, Säpo, för att få hjälp.

– Myndigheterna måste hjälpa oss att få stopp på det här. Vi måste ta reda på vem som betalar deras resor och hjälper dem när de väl är där, säger Zeena.

Enligt dem är rekryteringen en enkelbiljett till döden.

– Jag har själv sett hur det fungerat i andra länder dit personer rekryterats för att strida. Många kommer dit, inser att det är krig på riktigt och vill åka hem. Men de får ingen hjälp att åka hem, säger Marwan.

I lördags anklagades Örebro moské i Vivalla för att ha varit inblandad i rekryteringen. I samband med det ska en ruta ha slagits sönder och styrelsen i moskén tillkallade polis.

– Vi är helt oförstående till de här anklagelserna. Det finns ingen anledning för oss att vara del i något sådant, säger Jamal Lamhamdi, ordförande i stiftelsen Örebro moské.

Enligt honom har moskéns styrelse inte hört talas om anklagelserna förrän i lördags.

– Vår krisgrupp ska nu ta upp det här med dem som anklagat oss. Vi hoppas att kunna lösa det via dialog, säger Jamal Lamhamdi.

Om konflikten

Det allvarliga läget i Syrien uppstod i mitten av mars 2011. Demonstrationer tog plats runt om i hela landet. Krav framfördes på bland annat demokratiska reformer och respekt för de mänskliga rättigheterna. Kraven bemöttes med omfattande våld av polis, säkerhetsstyrkor och militär.

Under 2012 utvecklades den allvarliga situationen till en väpnad konflikt mellan regimen och flera oppositionella grupperingar.

Omvärldens krav att regimen ska upphöra med våld mot befolkningen har inte hörsammats av presidenten al-Assad. Samtidigt har konflikten i Syrien skapat ett storpolitiskt spel där två av vetoländerna i FN:s säkerhetsråd, Ryssland och Kina, motsatt sig en FN-ledd militär insats i Syrien.

Gasattacken i ett område öster om huvudstaden Damaskus, 21 augusti 2013, har fått omvärlden, främst USA, att skärpa tonen mot Syrien.