Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar lockas till hemvärnet

Vi har i alla fall något att berätta för våra kompisar som klipper gräs när vi kommer hem. Det menar Ida Sjöberg, Johanna Darahan och Hannah Ingham som just nu provar på lumparlivet i Villingsberg.

Under två veckor har 20 ungdomar, 10 killar och 10 tjejer, mellan 15 och 18 år fått känna på hur det är att jobba inom hemvärnet. Det hela är ett ferieprojekt där Örebro kommun står för lönen och där försvarsmakten står för träningen och utbildningen.

– Fast det är inte så lätt som det kanske kan se ut att lära sig marschera, säger Johanna med ett litet skratt. Men det går.

Under de två veckorna kommer ungdomarna att få prova på det mesta inom hemvärnet, allt från att resa tält till en viss vapenutbildning med både teori och praktik. Överstelöjtnant Bengt Fransson, chef för Örebro-Värmlandsgruppen inom hemvärnet, är nöjd redan efter ett par dagar med ungdomarnas framsteg.

– Det är andra året i rad vi arrangerar den här feriepraktiken. Och intresset var enormt för att bli antagen, berättar han. Men vi kan i nuläget bara ta emot så här många. Det är ingen ren militär utbildning vi håller på med. Det är mest för att ge ungdomarna en inblick i en del av försvaret.

– Och personligen hoppas jag att den här typen av projekt ska sprida sig till andra delar av landet.

Enligt Bengt Fransson har intresset för hemvärnet ökat de senaste åren. Hemvärnet har också genomgått en stor förändring de senaste åren.

– Ja, en del kanske tycker att hemvärnet tidigare mest bestått av gamla gubbar med uråldrig utrustning.

– Idag är det annorlunda. I hemvärnet har vi modern utrustning och är ett riktigt förband även fast det fortfarande bygger på frivillighet.

– Och att intresset för hemvärnet har ökat kan till en del bero på vad som sker i en allt oroligare omvärld. Inte minst har den pågående krisen i Ukraina spelat in.

Huvudtanken med praktiken är inte heller, enligt Bengt Fransson, att locka fler att bli militärer.

– Nej, i första hand är det att visa upp att vi finns och vad vi har för uppgifter. Men det är klart, skulle någon eller några av de här ungdomarna lockas att gå vidare så är ju det förstås bra.

Och Ida, Johanna och Hannah gillar livet och kan tänka sig att kanske satsa på att arbeta inom försvaret.

– Jag har alltid varit nyfiken på vad dom sysslar med inom försvaret, säger Hannah. Och nu har jag fått chansen att lära mig lite mer.

Men det här med att bli militär då? Då kanske du kommer att hamna i ett land som Afghanistan. Hur känns det?

– Det kanske inte är så roligt. Men det är inte heller det första jag tänker på. Det känns viktigt att kunna ställa upp om det behövs.