Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik utgrävning vid Åmmelången

Saneringen av marken vid Johannesborgs vaskverk har pågått hela sommaren och lider mot sitt slut. Arkeologer har funnits med i hela processen och de har gjort flera intressanta fynd.

Marken där Johannesborgs vaskverk låg öster om Åmmelången var starkt förorenad av framför allt arsenik, zink och bly, som blev restprodukter när man utvann färgämnet kobolt under 1800-talet. I flera år har sanering av marken planerats, och nu är det äntligen snart färdigt.

Elke Myrhede på konsultföretaget Vectura är inhyrd av kommunen som projektledare, och hon säger att man i princip följer tidsplanen. Entreprenören Sakab har kört bort 10 000 ton förorenade jordmassor, vilket bara är något mer än enligt beräkningarna.

– Vi har fått gräva lite djupare än vi trodde från början, men vi visste att djupet var osäkert, säger Elke Myrhede.

Det som återstår nu är att gräva bort massorna i vägen och återfylla den.

Parallellt med de stora grävmaskinerna har arkeologer från Arkeologgruppen jobbat med betydligt nättare verktyg för att blottlägga vaskverket samt de byggnader som utgjorde förvaltarens gård.

Spis och keramik

Innan utgrävningarna började kunde man ovan mark ana byggnaders placering och form, men ju längre ner man har kommit, desto tydligare har husgrunderna framträtt som fyrkanter av stenar. Man har hittat bland annat bostadshus, ladugård, foderlada och visthusbod.

– Alla husen har funnits med på en karta och på den står vilken funktion de har haft. Så det har varit relativt enkelt för oss att lokalisera husen. Sedan har vi letat efter fynd som kan bekräfta att det stämmer med kartan, berättar Johnny Rönngren.