Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt förslag om abonnemang på hjälpmedel bör hamna i papperskorgen!

Inom Region Örebro län har personer med funktionsnedsättningar fram till nu i stort sett varit befriade från avgifter vid förskrivning av personliga hjälpmedel från Centrum för Hjälpmedel, Syncentralen och Audiologiska kliniken. Vi är väl medvetna om att man i andra regioner redan tidigare infört olika typer av avgifter som tas ut i samband med förskrivningen. Ofta är avgifterna kopplade till ett högkostnadsskydd.

Detta framgår tydligt i den omvärldsanalys som ingår i den nu föreliggande utredningen ”Hjälpmedelsöversyn våren 2019” som ligger till grund för de förändringar som nu föreslås. Med andra ord så kommer det inte som någon överraskning för oss att man även i vårt län vill spara pengar genom att införa avgifter inom hjälpmedelsområdet.

Det anmärkningsvärda är dock att man förutom en översyn av de förskrivningsavgifter som redan i dag förekommer på ett litet antal hjälpmedel så vill man nu införa en abonnemangsavgift för alla hjälpmedel utom rollatorer.

Detta är vad vi förstår något helt nytt inom regionernas hjälpmedelsverksamheter i landet.

Detta är ett helt nytt sätt att spara pengar. Ett ”Quick fix” som innebär att alla som fått ett eller flera hjälpmedel förskrivna måste betala en månadsavgift så länge man har kvar hjälpmedlet.

Detta är vad vi förstår något helt nytt inom regionernas hjälpmedelsverksamheter i landet.

I ”Hjälpmedelsöversyn våren 2019” kan man i avsnittet om omvärldsanalys läsa att utredaren har fått idén till detta från tre kommuner i Skåne som sedan några månader tydligen infört ett sådant abonnemangssystem.

I Skånekommunerna undantar man dock personer som är äldre än 85 år och de som omfattas av LSS vilket man inte gör i föreliggande förslag för vårt län.

Detta är ju emellertid en sammanblandning av två helt skilda avgiftssystem.

När ansvarig politiker nyligen presenterade det här förslaget för oss så ville man gärna framhäva att det är en låg kostnad (65 kr/månad det vill säga 780 kr/år) i jämförelse med de högkostnadsskydd för hjälpmedel som finns inom andra regioner.

Detta är ju emellertid en sammanblandning av två helt skilda avgiftssystem. Högkostnadsskydden gäller de avgifter som debiteras i samband med förskrivning eller service av hjälpmedlen.

I det nu föreslagna systemet handlar det om en avgift som måste betalas varje månad, ofta livet ut, även om man inte har någon kontakt alls med den förskrivande verksamheten. Snacka om att blanda ihop ”äpplen och päron”.

Förslaget slår hårt och drabbar redan utsatta grupper, inte minst ekonomiskt.

Vi ser detta som ett simpelt förslag som innebär att man med små administrativa kostnader inför ett system som snabbt låter hjälpmedelsanvändarna själva ta över en stor del av kostnaderna. Den abonnemangsavgift som nu föreslås (65 kr/mån) lär nog dessutom med stor sannolikhet bli föremål för översyn i samband med varje budgetförhandling i framtiden.

Vi som representerar funktionshinderorganisationerna i Örebro län kräver att förslaget om den för landet unika abonnemangsavgiften för hjälpmedel omedelbart förpassas till papperskorgen.

Hela utredningen visar på värderingar och en människosyn som är ovärdig vårt samhälle.

Förslaget slår hårt och drabbar redan utsatta grupper, inte minst ekonomiskt. I förlängningen kan detta leda till isolering om man inte anser sig ha råd med hjälpmedel.

Hela utredningen visar på värderingar och en människosyn som är ovärdig vårt samhälle.

Gör om och gör rätt!

Vi kan acceptera att avgifter tas ut i samband med förskrivning av ett eller flera hjälpmedel under förutsättning att de sammanlagda avgifterna under ett år är kopplade till ett högkostnadsskydd.

Vi motsätter oss dock att avgifter även tas ut av personer som är äldre än 85 år och personer som omfattas av LSS.

Örebro 2019-09-12

Ing-Marie Wessén

ordförande i Personskadeförbundet RTP:s lokalför.

Christer Johansson

ordförande DHR Örebroavdelning

Jan Backlund

vice ordförande Alzheimerföreningen Örebro län

Pernilla Haverås

sekreterare Parkinsson Örebro län

Eva-Britt Runfeldt

ordförande Parkinsson Örebro län

Kristina Olsson

styrelseledamot Parkinsson Örebro län

Pär Oscarsson

styrelseledamot HRF Sydnärke

Nahryin Jakob

Funktionsrätt Örebro län

Jan Ingvarsson

styrelseledamot Neuro Örebro län

Karl-Arne Löthgren

ordförande Funktionsrätt Örebro län

Ritva Korva Thuresson

ordförande DHR Degerfors

Claes-Göran Andersson

ordförande Personskadeförbundet RTP distriktet

Pia Delin

ordförande Mag-och tarmföreningen Örebro

Ellinor Danielsson

representant för Strokeförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel