Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unionen: Människor i kläm när arbetsförmedlingen reformeras

Tusentals anställda på Arbetsförmedlingen har slutat och kontor runt om i landet har lagts ner. Personalen som är kvar, inte minst i Örebro, vittnar om problemen som uppstått och den omöjliga uppgiften att bedriva en fullgod verksamhet. Inte bara personalen på Arbetsförmedlingen hamnar i kläm. Människor som skulle kunna få jobb nu i dag, samt de företag som vill anställa, har hamnat i limbo.

Det är Arbetsförmedlingens nu bristande resurser som gjort att det som kallas lönebidrag har satts åt sidan. Lönebidraget fördelas av Arbetsförmedlingen till arbetsgivare som anställer personer med nedsatt arbetsförmåga. I den situation Arbetsförmedlingen befinner sig i har de helt enkelt inte tid att hantera dessa ärenden. Företag som vill anställa personer på lönebidrag kan alltså inte göra det. Personer som ser en möjlig försörjning och en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden får inte göra det. Detta på grund av politikens direktiv till Arbetsförmedlingen och det kaos som uppstått som följd.

Lönebidragen skulle kunna ge personer anställning nu, i dag, här i Örebro län. Nu får de fortsätta vara arbetslösa istället.

Det kan inte vara rimligt att lösningar som lönebidraget ska behöva nedprioriteras och att människor och företag ska hamna i kläm på det här viset. Det är inte god arbetsmarknadspolitik. Politiken måste ta sitt ansvar. Se till att personer och företag som kan omfattas av lönebidraget får möjlighet till det och att Arbetsförmedlingen ges de resurser som behövs. Lönebidragen skulle kunna ge personer anställning nu, i dag, här i Örebro län. Nu får de fortsätta vara arbetslösa istället.

Annika Johansson

regionchef, Unionen Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel