Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Universitetet får miljoner till forskning om unga i EU

2,5 miljoner euro. Så mycket har Örebro universitet, tillsammans med sju andra universitet i Europa tilldelats för att undersöka ungas relation till EU.

Konkurrensen var hård. Nu står det klart att forskare vid Örebro universitet är utvalda av EU – kommissionen att undersöka hur unga EU-medborgare utvecklar sina identiteter som just sådana.

Erik Amnå, professor i stadsvetenskap vid Örebro universitet, ingår i projektledningen. Han ser det som en stor utmaning att bygga broar mellan unga européer och EU-institutioner och hoppas att projektet kan leda till att synen på unga förändras.

Erik Amnå tycker att det är lätt att unga ses som en oengagerad, enhetlig grupp. Han hoppas att projektet ska leda till större förståelse för hur ungas EU-deltagande ser ut och svar på om det kan påverkas positivt.

Studien är tvärvetenskaplig, forskare från flera olika områden kommer att delta. Dessutom kommer man att använda flera olika metoder.

Bologna universitetet i Italien och London School of Economics and Political Science i Storbritannien är två av de andra universiteten som kommer att delta i projektet som löper över tre år.