Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp med pengarna på bordet, Region Örebro län

Replik

Efter att ha läst Socialdemokraternas debattartikel i NA den 9 juni, kommer ohjälpligt frågor och funderingar upp på bordet. S-politiker vill och ska ta ansvar för framtidens sjukvård i hela Örebro län, gott och väl. Som politiker brukar göra öser de tacksamhet och berömmelse, med all rätt, över personalen som arbetar och sliter i dagens problematiska situation med oro över det sjukhus som de gett sina krafter, och nu hotas av neddragning och somliga befarar nedläggning av sjukhuset. Ovanpå allt kommer så den pandemi som härjar över hela världen .

I centraliseringens spår har antalet mindre akutsjukhus nästan halverats och är nu runt 70 enligt Socialstyrelsen. Denna centralisering pågår alltjämt.

Mig veterligen har inga företag flyttat från dessa ställen på grund av nedläggningarna.

Vi kan kanske lära av nedläggningar i vårt grannlän Västmanland. Sjukhusen i Fagersta och Sala är nu helt nedlagda. Apropå ”vi i norr behöver vårt akutsjukhus”, samma argument fanns i Sala och Fagersta.

Mig veterligen har inga företag flyttat från dessa ställen på grund av nedläggningarna. Så vitt jag vet har denna avsaknad av sjukhus inte heller stått i vägen för nyetablering av företag i norra delen av Västmanland. Avståndet från Sala till Västerås är ungefär det samma som avståndet från Lindesberg till Örebro.

Överlevnadstiden för små ”akut”-sjukhus varierar, i Sala var nybygget runt ett halvt sekel.

Vänner av (o)ordningen kan säga att vi är vi och dom är dom, alltså kan vi knappast lära oss något

Kömiljarder, statsbidrag och coronatillskott hjälper föga då intäkterna (skatter bidrag och avgifter) ingalunda förmår att jämna ut underskotten.

Men vilket är behovet av kirurgiska operationer nattetid i Lindesberg? kanske försvinnande litet. Jag vet inte, men försöker tänka rationellt.

Och då kommer vi till ekonomin, som nästan aldrig diskuteras i dessa sammanhang, men är onekligen tungan på vågen. Varför skall man dra ner på sjukhusverksamheten om pengar finns för driften? Men det gör det inte. Region Örebro (landstinget) går med växande underskott, nu senast 400 miljoner kronor. Kömiljarder, statsbidrag och coronatillskott hjälper föga då intäkterna (skatter bidrag och avgifter) ingalunda förmår att jämna ut underskotten. Och då kommer verksamhets neddragningar, eventuellt, höjda skatter och avgifter återigen upp på dagordningen.

Det är av stort intresse att man lägger penningkorten på bordet. Vad är regionens underskott i dag när det gäller sjukvården? Hur mycket kan man spara på neddragning av operationsverksamhet kvällar och nätter på Linde lasarett (personellt, till exempel narkos, evrntuellt IVA och uppvakning) plus kostnad till exempel inköp av nya ambulanser.

Alla dessa spekulationer och förslag som genom åren har florerat om neddragning och rent av nedläggning av lasarettet har naturligtvis gett oro och osäkerhet bland personalen. Mig inberäknad

Återigen , varför vill S-ledningarna dra ner operationsverksamhet på Lindesbergs sjukhus nattetid?

Är det på grund av minskat behov? Otillräcklig kompetens? Sparkrav?

Många väntar på svar, utan semantisk gymnastik eller hänvisningar bakåt.

Hlödur Bjarnason

pensionerad kirurg, Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel