Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp och ner med temperaturen

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

 I normala fall avtar temperaturen med höjden över marken, det är kallare högre upp. Men ibland har man en temperaturinversion, vi har varmare på högre höjder.

Så var det under tisdagen när mildare luft kom in på lite högre höjd över Jämtland och Dalarna. Observationerna i lågterrängen låg på 15 minusgrader eller mer, i Älvdalen hade man 20 grader kallt och i Malung -21. Samtidigt rapporterades bara 5 minusgrader från Idre fjäll. Liknande värden kunde man se i Jämtland, Storlien i fjällen hade minus 4 medan det i Östersund var 15 grader kallt.

Varför når då inte den mildare luften alla platser i området? Det beror på att kall luft är tung och när den täcker de lägre liggande platserna behövs mycket kraft för att flytta på den. Den varmare och därmed lättare luften kanar bara uppepå den kalla ungefär som när man kastar en platt sten längs en vattenyta. För att bryta upp den kalla luften skulle i så fall krävas en kraftig vind som kan riva upp den här så kallade temperaturinversionen. Så trots att en varmfront passerar så behöver det inte bli varmare. Däremot händer det att en kallfront med kraftiga vindar löser upp inversionen. Lite paradoxalt, att en kallfront kan medföra varmare förhållanden.