Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppe i ottan för läsarnas skull

Morgan Melin är uppe långt före tuppen. Han är tidningsbud och är den som ser till att du får dina dagliga nyheter.

Morgan Melin är veteran som tidningsbud hos företaget som numera heter Prolog.

Klockan är 01.30 när han hämtar de första tidningarna vid tryckeriet på Idrottsvägen i Örnsro. Första uppgiften är att köra flera buntar med tidningar till platser på Väster där andra bud, senare under morgonen, ska hämta dem och i sin tur distribuera bladen.

De enda vi möter på Hertig Karls Allé är snöröjare, en yrkesgrupp som har banat väg för Morgan och hans kolleger sedan luciatid.

De flesta tidningar som körs ut är givetvis Nerikes Allehanda, men läsarna ska inte bara ha länets största morgontidning utan också Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Arboga Tidning och Karlskoga Kuriren samt flera av de tidningar som trycks av V-tab i Örnsro eller kommer med bil från Stockholm. Det rör sig om Hemmets Journal och Läkartidningen, bland annat.

Denna vinter har Kung Bore varit bister, barsk och brutal, det kan Morgan vittna om.

– Vissa nätter har det varit fullständigt omöjligt att ta sig fram på grund av all snö. Inte förrän på förmiddagen fick vi ut tidningarna, berättar han och erinrar sig en söndag ganska nyligen.

Han sänder många tacksamma tankar till husägare som skottat framför sina brevlådor, örebroare som tänkt på tidningsbud som ska kunna ta sig fram. Han är också glad över de prenumeranter som inte har ställt sina soptunnor i vägen för honom de dagar det är tidig sophämtning.

Denna natt skumpar vi fram på grund av ojämnheter i vintergatan.

– Men snart blir det helt annorlunda. Då kommer ljuset och vårfloden och då blir det bara plaskigt. Det gäller att gilla läget vilket väder det än är.

Morgan trivs med sitt jobb sex nätter i veckan, ett jobb som kan kombineras med ett rikt liv ihop med fru Anne och sjuåriga dottern Martina.

– Jag får mycket tid för familjen, säger han när vi styr mot Öster.

Han blir nästan lyrisk när han talar om sin tillvaro i bilen.

– Jag får se staden då andra örebroare inte ser den. När jag är ute lägger jag märke till vackra byggnader, vackra skyltar, vackra fasader som jag annars inte skulle se – om jag bara skulle åka runt i stan i dagsljus en vanlig vardag. Fredsgatan, bland annat, är en riktigt fin gata.

Morgan har varit bud i sexton år, först bara på söndagar, sedan även på heltid. Han är berest i sin stad.

– Jag har nog sett varenda port i centrala Örebro. På senare år har jag tänkt på hur mycket Örebro växer och förändras. Det märker man när man åker över hela stan. Ekeby-Almby har växt på Öster, och på Väster byggs det också mycket nytt, i Mellringe och bortåt Eker.

Något som läsarna kanske inte tänker på är hur tidningsbudet får se staden sakta vakna.

– Våren och sommaren är speciella. Då får jag se gryningen, soluppgången, får följa hela skeendet. Det är underbart.

Emellanåt upptäcker han djur, framför allt i stadens ytterområden.

– Jag kan se rådjur, älg och räv, men någon varg i vargtimmen jag har jag inte sett.

Din egen vargtimma, känner du av den?

– Kanske, men inte vid den tid andra gör det.

Vi kryssar bland husen i Almby, bland annat på Sveaborgsvägen.

– Jag gillar stora, markmonterade brevlådor, säger Morgan och lämnar fyra olika tidningar hos en kund.

På Kyrkvaktarstigen, mitt i sotsvarta natten, fastnar vi i vinterns vita, tätt packade kristaller. Bilen slirar, men Morgan ger inte upp. Han går till bakluckan och plockar fram en skyffel.

Rätt vad det är ligger han på knä och skottar för fullt. Efter någon halvminut kan vi åka iväg.

På Erik Rosenbergs väg är det trångt. Med nöd och näppe trixar Morgan sig fram snövallar på halkiga vägar. Han tar sig fram och läsarna får sina tidningar i tid. När cirka 300 tidningar är utdelade bär det av mot tryckeriet i Örnsro.

– Klockan fyra på morgonen tar det fem minuter att åka genom stan. Några timmar senare tar det minst en kvart. Gott.

På Örnsro hämtar han kraft en stund för att sedan ge sig ut för att dela ut fler tidningar i tid. Han ser ett slut på den snöiga vintern som vi alla talat om. Snart flödar vårfloden – och med den kommer Morgan.