Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgifter: Ska ha värvat fyra män till IS

Den 45-årige örebroaren misstänks ha rekryterat fyra yngre män till terrorsekten Islamiska staten. Enligt ett dokument som NA tagit del av ska det finnas flera avlyssnade samtal där rekrytering till IS har diskuterats.

Örebro tingsrätts beslut att häkta mannen överklagades på tisdagen till Göta hovrätt. 45-åringens advokat Andreas Hahn skriver i överklagandet, som NA har tagit del av, att mannen förnekar brott och att det inte föreligger sannolika skäl för brottsmisstanken.

NA har inga uppgifter om att de fyra personerna har stridit för IS. Advokaten skriver att det inte är känt om de fyra yngre männen begått eller medverkat till allvarlig brottslighet. Av överklagan framgår att 45-åringen i förhör har uppgett att han känner eller är bekant med tre av de fyra männen.

Mannen greps måndagen 1 juni misstänkt för terrorbrott. Han häktades sedan på sannolika skäl misstänkt för brott mot lagen om offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terrorverksamhet. Enligt åklagaren ska mannen ha begått gärningarna mellan hösten 2014 och våren 2015.

Polisen ska ha bedrivit spaning mot 45-åringen under en längre tid, även det framgår av överklagandet. Bland annat genom hemliga telefonavlyssningar för över åtta månader sedan. I ett tiotal samtal har 45-åringen avlyssnats där det enligt åklagaren har diskuterats rekrytering till IS. Enligt advokaten ger samtalen inget stöd för att mannen ska ha ägnat sig åt terrorrekrytering och 45-åringen ska också neka till sådana anklagelser.

När NA når advokaten Andreas Hahn per telefon är han sparsam med kommentarer.

- Min klient förnekar brott och han vill av det skälet inte vara häktad. Han är missnöjd med tingsrättens bedömning av det som anfördes vid häktningsförhandlingen, säger Andreas Hahn.

I er överklagan som vi tagit del av står det att misstankarna är dåligt underbyggda. Varför blev han häktad på den högre misstankegraden?

- Det är tingsrätten som gjort en bedömning och den får stå för dem. Min klient är missnöjd med den bedömningen och därför överklagar han.

Ni skriver att misstankarna ”når inte ens upp till skälig misstanke”, hur kan bedömningarna vara så olika?

- Åter igen min klient förnekar brott och han vill inte vara häktad. Då ligger det i sakens natur att kritisera det beslut som har fattats, säger Andreas Hahn.

Läs om gripandet

Läs om häktningen

NA-tv: Här slår säpo till - frun berättar.  här! här!