Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgivna föräldrar anmäler Vialundskolan

Våra barn har rätt till en bra skolmiljö och undervisning, varför händer det inget?
Föräldrar med sina barn på Vialundskolan börjar tröttna rejält, vilket nu också visar sig i flera anmälningar till Skolinspektionen.

Annons
Lars Karlsson har anmält Vialundskolan till Skolinspektionen, då han inte tycker att kommunen gör något åt de problem som finns. Per Nyman är också han arg och frustrerad över att inget händer.

Flera föräldrar tycker att situationen på Vialundskolan börjar vara under all kritik.

Mordhot och hårda trakasserier har förekommit. Tekniksalen var stängd i våras och eleverna har ännu inte fått läsa ikapp i det ämnet.

Det händer att lektioner är lärarlösa eller att läraren lämnar pågående lektion utan att komma tillbaka.

– Det är väldigt stökigt på lektionerna också, de får ingen duglig grundutbildning alls! säger pappan Per Nyman upprört.

Byta skola?– Vi vill ju bara att det ska bli bra för våra barn, för inte ska man väl behöva byta skola? säger en mamma och en annan mamma tillägger att problemen funnits lång tid tillbaka och följt alla hennes barns skolgång.

Det har hänt att de tagit ledigt från jobbet för att åka till skolan som stöd till sina barn.

Pappan Lars Karlsson säger att hans dotter ringer honom upp till tio gånger om dagen, och berättar om saker som inte fungerar och om en stökig miljö.

– Hon har ofta huvudvärk och magont och vill inte gå till skolan, berättar han.

Nu i dagarna har han anmält Vialundskolan till Skolinspektionen.

– Jag kanske inte har några större förhoppningar om att det händer så mycket då heller, men något måste man ju göra.

Pappan Henrik Andersen har en berättelse som i mycket går in i de andras, plus att han i sin anmälan ingående beskriver problemen med att få svar från ansvarig rektor och skolchef.

MordhotHan berättar hur hans dotter kom hem och berättade om att en kompis blivit mordhotad. Han upplever att detta inte togs på allvar av skolan.

– Jag mejlade direkt till både rektorn och mentorn, utan att få något svar. Efter två veckor blev vi kallade till ett föräldramöte, men ingen ville tala om mordhotet.

I samtal med skolchefen Mait Walderlo har han berättat om flera allvarliga händelser under hösten.

– Skolchefen sa vid ett tillfälle till mig att ingen elev ska behöva ha det så som jag beskrivit. Bra, tänkte jag då, men sen händer det ändå inget.

Extra bemanningHenrik Andersen har även nu i veckan mejlat till Socialdemokraterna på riksplanet, angående skolpolitiken.

”Jag undrar om partiet har likadan syn på skolverksamheten i hela landet eller om det bara är så att Kumla kommun väljer att bortse från att ge barnen en trygg och bra skoltid?”, skriver Henrik bland annat i sitt brev.

– Det behövs stora insatser för att få till en bra situation på Vialundskolan. Det är en skola med mångfacetterade problem.

Det säger barn- och utbildningschef Mait Walderlo.

På måndagens fullmäktige klubbades socialdemokraternas budgetförslag igenom, där knappa fem miljoner extra ges till skolan.

– Eftersom vi från förvaltningen äskade om uppåt 12 miljoner så är det svårt att se det som en satsning på skolan. Att uppnå måluppfyllelse och kvalité för varje elev är mycket svårt med de resurser vi har, säger Mait Walderlo.

Föräldrarna hänvisar ofta till skollagen och det deras barn har rätt till. En något för enkel bild, menar hon.

– Det är inte samstämmighet mellan lagen och våra resurser. Vi har inte mer pengar än det politikerna ger oss.

Men vad svarar du de föräldrar som är oroade av situationen på Vialundskolan?– Att vi hela tiden jobbar med att utveckla skolan. Både kuratorer och extra ledningsresurs är inkopplade. Jag har också varit i kontakt med Skolinspektionen där jag beskriver att jag känner mig lugn med att det arbete som görs nu kommer att ge resultat.

Läs mer i torsdagens papperstidning

Köp dagens tidning direkt i din dator här:

Annons