Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgörelse med Spelarinvest - tack vare Rinnepengar

Försäljningen av Jacob Rinne är rekordstor för ÖSK. Men en stor del av pengarna ska, enligt avtal, gå till Spelarinvest.– Vi har nu hittat en lösning som ger oss möjligheten att helt stå på egna ben framåt, säger vd:n Simon Åström.

Den 1 maj förra året förbjöd internationella fotbollsförbundet, Fifa, tredjepartsägande i spelare. Det blev en inledning av att avveckla Spelarinvest som sedan 2006 investerat i ÖSK-spelare. Bolaget har dock fortfarande intresse i ett antal spelare i klubben, varav Jacob Rinne är en.

I och med försäljningen av Rinne till Gent för nästan åtta miljoner kronor kommer lösningen. En stor del av den övergångssumman kommer nu användas i en gemensam uppgörelse med Spelarinvest.

– Vi har alltid haft ett jättebra samarbete med Spelarinvest och nu har vi hittat en lösning som är bra för båda parter. ÖSK löser i och med Rinne-affären samtliga åtaganden mot Spelarinvest som i sin tur får möjlighet att återbetala hela det satsade kapitalet till sina ägare. Det är positivt både för oss och för Spelarinvest, säger Åström.

Hur många spelare har Spelarinvest intressen i?– Det är fortfarande ett antal, men de löser vi ut nu i och med den gemensamma uppgörelsen.

Och nu avvecklas alltså Spelarinvest?– Ja, på sikt kommer bolaget att avvecklas. Lösningen vi gjort nu innebär att alla delägare i Spelarinvest får tillbaka lika mycket pengar som man en gång har investerat. Avvecklingen av bolaget kan sedan göras på olika sätt och det är något vi gemensamt kollar på nu. Det finns olika strukturer för det.

Med andra ord får inte ÖSK ta del av hela övergångssumman för Jacob Rinne.

– Det blir ofta synpunkter när vi inte får full utväxling av affären, men det här är åtaganden vi måste ta ansvar för. Spelarinvest har varit väldigt viktiga för ÖSK och skjutit till kapital när det varit avgörande för klubben. Med de nya regelverken och vår vision att bli ett etablerat topplag är det här en av våra strategiskt viktigaste frågor, att hitta en gemensam, bra avslutning på samarbetet med Spelarinvest. Vi har de senaste åren byggt upp en tillräckligt stark ekonomi för att klara av det. ÖSK kommer nu kunna stå på egna ben och ha hundraprocentigt ägande vid framtida spelaraffärer.