Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upplopp i Oxhagen - molotovcocktails mot polisen

Ett våldsamt upplopp rasade under lördagskvällen i Oxhagen. Polisen ska bland annat ha fått molotovcocktails kastade emot sig.

- Vi jobbar med ett stävja brott och återta kontroll i området. Vi har väldigt stora resurser på plats, berättar polisens vakthavande befäl Johan Wallenius.

Polisen fick från 21-tiden samtal från flera personer som berättade att en större grupp individer samlats och talat om att det skulle bli bråk. Om det var tänkt att polisen eller någon annan skulle ingå i det planerade bråket är oklart. När de första polispatrullerna anlände så gick dock hopen till attack.

- Det är ett 30-tal individer. De har maskerat sig och beväpnat sig med tillhyggen. Det har förekommit rusningar mot polispersonalen, säger Johan Wallenius.

Vid minst två tillfällen ska dessutom molotovcocktails ha kastats mot poliser.

- Det skedde vid 22.31 i höjd med den första bron i Oxhagen, säger Johan Wallenius.

Ingen polis ska ha träffats av flaskorna eller deras innehåll. Under kvällen ska dessutom en brand ha startat på en vägg till tvättstugan på Tornfalkgatan. Skadorna begränsades dock till sotskador.

Strax efter midnatt hade stämningen lugnat ner sig i området. Polisen hade fortfarande en stor styrka på plats. Ingen har ännu gripits i samband med upploppet.

- Det är ett ganska trångt område och det går fort att komma undan. så fort vi rullar in så kommer det stenar flygande, säger Johan Wallenius.

Går ni aktivt in för att göra gripanden?

- Tanken är i första hand att avvärja brott, vi vill inte ha en mordbrand på halsen, och att skydda tredje man. Så vi jobbar konfliktreducerande, säger Johan Wallenius.

Enligt Johan Wallenius finns många unga deltagare i upploppet, men även vuxna män, upp till 25-årsåldern. Han uppmanar områdets föräldrar att ge sig ut.

- Vi vill att folk ska komma ut i området och hämta hem sina ungar. Det är ju lite märkligt att det inte finns föräldrar ute i området.

Utöver Örebropolisens egen styrka så rekvirerades även en polishelikopter från Stockholm som under en tid kretsade över Oxhagen.

- Det är överlägset att få en bild från luften så att vi kan se större folksamlingar. Det är även förebyggande. Ser folk en helikopter så är det inte så många som vill vara kvar och bråka, säger Johan Wallenius.

Polisen har under oroligheterna filmat flera av deltagarna och ska nu gå igenom filmerna och försöka identifiera misstänkta gärningsmän.

Hur skulle du summera händelserna i Oxhagen?

- Att poliser och andra blir utsatts för den här typen av brottslighet är förjävligt. Just att man försöker elda upp hus i bostadsområden där det bor vanliga människor, och när polisen dyker upp så kastar man brandbomber mot dem. Det är fruktansvärt. Sjukt.

Vet du mer? Har du bilder? Skicka SMS/MMS till 72019 eller mejla [email protected]